Kancelarija za KiM: Nećemo zaboraviti Đura i Ranka

Apelujemo na pravosuđe privremenih institucija samouprave u Prištini i na međunarodne organizacije na Kosovu i Metohiji da ne zatvaraju oči pred sramnim stranicama istorije, i da u ime čovečnosti i budućnosti mnoge nerasvetljene slučajeve otmica i ubistava građana prestanu da zanemaruju i zataškavaju, naglašeno je u saopštenj Kancelarije za KiM, povodom dve decenije od otmice novinara Radio Prištine, Đura Slavija i vozača, Ranka Perenića. “Mi svakako nećemo nikada zaboraviti ni Đura ni Ranka”, zaključuje se u saopštenju direktora Makra Đurića.

U utorak 21. avgusta navršava se dve decenije od otmice novinara Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića, koji su nestali tokom obavljanja novinarskog zadatka u okolini Orahovca.

Međunarodno pravosuđe na Kosovu i Metohiji nije uspelo da za sve ove godine pronađe odgovorne za ovaj zločin ili makar rasvetli sudbinu dvojice srpskih novinara.

Otvorene rane nečinjenja i nepravde vrebaju iz prošlosti i velika su prepreka trajnom miru i uspostavljanju međunacionalnog poverenja na Kosovu i Metohiji, i zato smo svi zajedno dužni da iz godine u godinu, bez odustajanja i jednako glasno, nastavimo da insistiramo na istini i pravdi.

Činjenica da ekstremisti svake godine lome spomen-ploču koju kolege novinari postavljaju na mestu njihove otmice svedoči da ideologija zla i dalje živi na Kosovu i Metohiji i da je tamošnje društvo daleko od stvaranja kulture poštovanja za nevine žrtve.

Apelujemo na pravosuđe privremenih institucija samouprave u Prištini i na međunarodne organizacije na Kosovu i Metohiji da ne zatvaraju oči pred sramnim stranicama istorije, i da u ime čovečnosti i budućnosti ovaj i mnoge druge nerasvetljene slučajeve otmica i ubistava građana prestanu da zanemaruju i zataškavaju,