Српска координација: Пракса некажњавања злочина над Србима мора престати

Српска координација, подсећа јавност да су 21. августа 1998. године, новинари Ђуро Славуј и Ранко Перанић, киднаповани од стране наоружаних припадника терористичке тзв. Ослободилачке војске Косова, на путу Велика Хоча – Зочиште, када су кренули ка манастиру Свети Врачи, да ураде прилог о повратку отетих монаха у тај манастир.

Судбина новинара “Радио-Приштине“, није расветљена ни данас, 20 година од киднаповања, а тужилац “ЕУЛЕКС-а“ је одлуку о обустављању истраге, због наводног недостатка доказа, супрузи Ранка Перанића, уручио новембра 2017. године. Нема података да је у вези ових злочина ико саслушаван,  чак ни по командној одговорности, иако су имена “командно одговорних“ припадника тзв. Ослободилачке војске Косова у зони отмице – јавна тајна.

Српска координација са огорчењем констатује да у крвавом пиру злочиначке тзв. Ослободилачке војске Косова, нису били поштеђени ни посленици јавне речи, уколико су били Срби или неалбанци. О томе, поред отмице Ђура Славуја и Ранка Перанића, сведоче и отмице и убиства Љубомира Кнежевића, новинара “Јединства“, Александра Симовића, новинара и преводиоца, Марјана Мелонашија, новинара српске редакције Радио Косова, Момира Стокуће, фото-репортера сарадника “Политике“… Нико за злочине почињене над српским новинарима на Косову и Метохији, није одговарао, нити је против било кога подигнута оптужница.

Српска координација позива међународне мисије на Косову и Метохији и тзв. Специјални суд за ратне злочине које су починили припадници тзв. Ослободилачке војске Косова, да прекину са праксом некажњавања злочина почињених над Србима на Косову и Метохји.

Српска координација апелује на власти Републике Србије, да учини све да питање одговорности за овај и бројне друге ратне злочине почињене над Србима на Косову и Метохији, интернационализује и учини сваки потребан корак, како би  пракса некажњавања злочина над Србима, на срамоту цивилизованог света  и друштва на Косову и Метохији, престала.