СНФ: Подршка цркви; не разграничењу; позив на поштовање Устава Србије и Резолуције 1244 СБ УН

Српски национални форум је донео закључке о не прихватању никакавог разграничења нити поделе Косова коју, како је наглашено, припремају Београд и Приштина. После одржане трибине у Грачаници, учесници су безрезервно подржали ставове и апел СПЦ, владике Теодосија и игумана манастира Дечана, оца Саве Јанића. Подршка је такође упућена и Сланачкој иницијативи, која је недавно усвојена у Београду. У закључцима је још и наглашено да СНФ подржава ставове огромне већине САНУ и позива на поштовање Устава Републике Србије, позитивних законских прописа и поштовање међународних уговора, као и Резолуције 12 44 СБ УН-а. СНФ оцењује да новонастала ситуација води унутрашњем српско – српском сукобу и позива носиоце власти да учине све да то тога не дође.

Округли сто на тему „ Разграничње, мала Србија, велика Албанија“ у организацији Српског националног форума, у Дому културе у Грачаници отворио је потпредседник СНФ-а, професор Александар Ђикић.  Он је подсетио да је за четири године, колико постоји, СНФ формиран у циљу помоћи држави Србији ради превазилажења тешких проблема у вези са Косовом и Метохијом.

„С тим у вези имали смо и иницирали састанке и са председником државе и са поглаваром Српске православне цркве, али и са председником САНУ као и са водећим личностима наше земље и народа. Након тих састанка констатовали смо да СНФ и СПЦ говоре истим језиком.“, нагласио је професор Ђикић.

Подсетивши да сигнали који се шаљу из Београда „нису нимало охрабрујући и да би према њима један мали део Косова остао под ингеренцијом Србије, док би све остало, припало такозваном независном Косову, а потом и Великој Аалбнији, Ђикић је додао:

„То би значило потпуно кршење Устава Србије, као и Кривичног закона, којим је за заговарање измене државних граница предвиђена казна затовора од 3 до 15 година“, подсетио је Ђикић.

Александар Ђикић, потпредседник СНФ-а, Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Решење косовског питања било би врло једноставно када се преко овог дела Балкана не би смењивали интереси и великих и моћних, оцена је новинара у пензији Ђорђа Јевтића. Јевтић је подсетио да је албанска пара држава настала НАТО агресијом на СРЈ, протеривањем српских војних и полицијских снага, после чега је уследио егзодус народа.

Ђорђе Јевтић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Он је такође напоменуо да код једног броја београдских интелектуалаца и политичара влада албанофобија.

„Први Србин који је отврорено заступао поделу Косова, а који притом, никада није био овде, јер се бојао, чак и када му је 1993. додељена награда „Златни крст Кнеза Лазара“ јесте Добрица Ћосић, подсетио је Јевтић.

Јевтић је нагласио да је запањујће „како највиши српски званичници, који су се пред Уставом и Богом заклели да ће бранити територијални интегритет и суверенитет Србије, олако, поједностављено и дилетантски говорили о новој Српско – Албанској граници, те, како је напоменуо, олако желе да поклоне Албанцима, чак и оно што они и не траже“.

Рашић: „Косово је Срце Србије до, ако добијемо један метар добро је!“
Ненад Рашић, председник ПДС, фото; В,Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Председник Прогресивно демократске странке, Ненад Рашић заложио се за то да закључци са данашње трибине  СНФ-а буду послати на праве адресе, како је рекао и у Бриселу и у Београду. Рашић је подсетио да Брисеслке разговоре прати и Правно обавезујући технички споразум којим ће бити погашене све институције Републике Србије на Косову и Метохији.

„Да несрећа буде већа, у том пакету Правно технички обавезујућег споразума је и део  у коме се број загарантованих места у Скупштини Косова укида или анулира“, нагласио је Рашић.

Председник ПДС-а и некадашњи министар у тзв косовској Влади наглашава да:

„Тих 80% гласова са којима располажу садашњи представници Срба  нису добијени за флоскулу: „ако добијемо један метар добићемо више него што имамо, него су их добили за обећања: „Не дамо Косово, Косово је срце Србије. Тако смо доспели од  „Косово је срце Србије до,  ако добијемо један метар добро је!“, рекао је Рашић.

Округли сто СНФ-а, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Разграничење би био почетак краја Срба који живе јужно од Ибра, оцењује Рашић, прибојавајући се да би косовски Срба на југу, у том случају, могли да у периоду од годину до пет година доживе егзодус.

Момчило Трајковић је поручио да је црква на Косову и Метихији увек имала важну историјску улогу и да с пуним право даје одговор на важна историјска питања.

„Дајемо подршку владики и цркви која заједно са нама истрајава и трпи све што и ми трпимо данас“, рекао је Трајковић.

Момчило Трајковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Трајковић је још једном поновио да време потврђује како косовско-метохијски Срби и власти у Београду не говор истим језиком, те додао да СНФ није опозиција, већ савест народа који жели да проговори другачије од власти у Београду.

„Зашто председника брине то што ми желимо да проговоримо шта мислимо. Ова власт нас је довела до тога да ми морамо да проговримо против ње, јер она не жели да обезбеђује егзистенцију овога народа, него жели да, не питајући никога, проблем Косова решава како га решава“, нагласио је он.

Рада Трајковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Председница Европског покрета Срба, Рада Трајковић поручила је да се Срби на Косову налазе у веома важном тренутку, те да им, „гори под ногама“. Траковићева тврди да ће председник Александар Вучић изгубити кредибилитет на питању на којем су и његови претходници изгубили власт, а то је питање Косова и Метохије.

Потпредседник СНФ-а проф. Александар Ћорац је истакао да је сваки део нашег друштва, почевши од сусдства, просвете, здравства, „начет и у трулежи“

„Овде се ради о кључном тренутку када, ми као Срби, треба да изградимо један јединствен став, али не до зајендичког става кроз једноумље и наметање, него до заједничког става кроз дијалог путем кога би се исконструисала решења“, нагласио је Ћорац.

Александар Ћорац, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Подсетивши да се актуелна власт залаже за дијалог у коме може да се чује само оно што она жели  да други чују, а не 80% другачијих мишљења, Ћорац се запитао: где ћемо као народ и држава бити за десет година и где је томе крај?

„Крај је у српско – српском сукобу који мора престати, јер ми данас уместо да Србе спајамо, ми константно радимо на изградњи јазова и кањона међу собом. Ако се тако гради заједништво, јадни ми као народ“, рекао је Ћорац.

Он је на крају апеловао на све да учине, што је у њиховој, моћи како би повратили нарушено заједништво, јер како је закључио, „то је једина нада да ћемо у будућности нешто моћи да урадимо за српски народ“.

 

И. Миљковић