SNF: Podrška crkvi; ne razgraničenju; poziv na poštovanje Ustava Srbije i Rezolucije 1244 SB UN

Srpski nacionalni forum je doneo zaključke o ne prihvatanju nikakavog razgraničenja niti podele Kosova koju, kako je naglašeno, pripremaju Beograd i Priština. Posle održane tribine u Gračanici, učesnici su bezrezervno podržali stavove i apel SPC, vladike Teodosija i igumana manastira Dečana, oca Save Janića. Podrška je takođe upućena i Slanačkoj inicijativi, koja je nedavno usvojena u Beogradu. U zaključcima je još i naglašeno da SNF podržava stavove ogromne većine SANU i poziva na poštovanje Ustava Republike Srbije, pozitivnih zakonskih propisa i poštovanje međunarodnih ugovora, kao i Rezolucije 12 44 SB UN-a. SNF ocenjuje da novonastala situacija vodi unutrašnjem srpsko – srpskom sukobu i poziva nosioce vlasti da učine sve da to toga ne dođe.

Okrugli sto na temu „ Razgraničnje, mala Srbija, velika Albanija“ u organizaciji Srpskog nacionalnog foruma, u Domu kulture u Gračanici otvorio je potpredsednik SNF-a, profesor Aleksandar Đikić.  On je podsetio da je za četiri godine, koliko postoji, SNF formiran u cilju pomoći državi Srbiji radi prevazilaženja teških problema u vezi sa Kosovom i Metohijom.

„S tim u vezi imali smo i inicirali sastanke i sa predsednikom države i sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve, ali i sa predsednikom SANU kao i sa vodećim ličnostima naše zemlje i naroda. Nakon tih sastanka konstatovali smo da SNF i SPC govore istim jezikom.“, naglasio je profesor Đikić.

Podsetivši da signali koji se šalju iz Beograda „nisu nimalo ohrabrujući i da bi prema njima jedan mali deo Kosova ostao pod ingerencijom Srbije, dok bi sve ostalo, pripalo takozvanom nezavisnom Kosovu, a potom i Velikoj Aalbniji, Đikić je dodao:

„To bi značilo potpuno kršenje Ustava Srbije, kao i Krivičnog zakona, kojim je za zagovaranje izmene državnih granica predviđena kazna zatovora od 3 do 15 godina“, podsetio je Đikić.

Aleksandar Đikić, potpredsednik SNF-a, Foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Rešenje kosovskog pitanja bilo bi vrlo jednostavno kada se preko ovog dela Balkana ne bi smenjivali interesi i velikih i moćnih, ocena je novinara u penziji Đorđa Jevtića. Jevtić je podsetio da je albanska para država nastala NATO agresijom na SRJ, proterivanjem srpskih vojnih i policijskih snaga, posle čega je usledio egzodus naroda.

Đorđe Jevtić, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

On je takođe napomenuo da kod jednog broja beogradskih intelektualaca i političara vlada albanofobija.

„Prvi Srbin koji je otvroreno zastupao podelu Kosova, a koji pritom, nikada nije bio ovde, jer se bojao, čak i kada mu je 1993. dodeljena nagrada „Zlatni krst Kneza Lazara“ jeste Dobrica Ćosić, podsetio je Jevtić.

Jevtić je naglasio da je zapanjujće „kako najviši srpski zvaničnici, koji su se pred Ustavom i Bogom zakleli da će braniti teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, olako, pojednostavljeno i diletantski govorili o novoj Srpsko – Albanskoj granici, te, kako je napomenuo, olako žele da poklone Albancima, čak i ono što oni i ne traže“.

Rašić: „Kosovo je Srce Srbije do, ako dobijemo jedan metar dobro je!“
Nenad Rašić, predsednik PDS, foto; V,Ćup, GračanicaOnlajn

Predsednik Progresivno demokratske stranke, Nenad Rašić založio se za to da zaključci sa današnje tribine  SNF-a budu poslati na prave adrese, kako je rekao i u Briselu i u Beogradu. Rašić je podsetio da Briseslke razgovore prati i Pravno obavezujući tehnički sporazum kojim će biti pogašene sve institucije Republike Srbije na Kosovu i Metohiji.

„Da nesreća bude veća, u tom paketu Pravno tehnički obavezujućeg sporazuma je i deo  u kome se broj zagarantovanih mesta u Skupštini Kosova ukida ili anulira“, naglasio je Rašić.

Predsednik PDS-a i nekadašnji ministar u tzv kosovskoj Vladi naglašava da:

„Tih 80% glasova sa kojima raspolažu sadašnji predstavnici Srba  nisu dobijeni za floskulu: „ako dobijemo jedan metar dobićemo više nego što imamo, nego su ih dobili za obećanja: „Ne damo Kosovo, Kosovo je srce Srbije. Tako smo dospeli od  „Kosovo je srce Srbije do,  ako dobijemo jedan metar dobro je!“, rekao je Rašić.

Okrugli sto SNF-a, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Razgraničenje bi bio početak kraja Srba koji žive južno od Ibra, ocenjuje Rašić, pribojavajući se da bi kosovski Srba na jugu, u tom slučaju, mogli da u periodu od godinu do pet godina dožive egzodus.

Momčilo Trajković je poručio da je crkva na Kosovu i Metihiji uvek imala važnu istorijsku ulogu i da s punim pravo daje odgovor na važna istorijska pitanja.

„Dajemo podršku vladiki i crkvi koja zajedno sa nama istrajava i trpi sve što i mi trpimo danas“, rekao je Trajković.

Momčilo Trajković, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Trajković je još jednom ponovio da vreme potvrđuje kako kosovsko-metohijski Srbi i vlasti u Beogradu ne govor istim jezikom, te dodao da SNF nije opozicija, već savest naroda koji želi da progovori drugačije od vlasti u Beogradu.

„Zašto predsednika brine to što mi želimo da progovorimo šta mislimo. Ova vlast nas je dovela do toga da mi moramo da progovrimo protiv nje, jer ona ne želi da obezbeđuje egzistenciju ovoga naroda, nego želi da, ne pitajući nikoga, problem Kosova rešava kako ga rešava“, naglasio je on.

Rada Trajković, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Predsednica Evropskog pokreta Srba, Rada Trajković poručila je da se Srbi na Kosovu nalaze u veoma važnom trenutku, te da im, „gori pod nogama“. Trakovićeva tvrdi da će predsednik Aleksandar Vučić izgubiti kredibilitet na pitanju na kojem su i njegovi prethodnici izgubili vlast, a to je pitanje Kosova i Metohije.

Potpredsednik SNF-a prof. Aleksandar Ćorac je istakao da je svaki deo našeg društva, počevši od susdstva, prosvete, zdravstva, „načet i u truleži“

„Ovde se radi o ključnom trenutku kada, mi kao Srbi, treba da izgradimo jedan jedinstven stav, ali ne do zajendičkog stava kroz jednoumlje i nametanje, nego do zajedničkog stava kroz dijalog putem koga bi se iskonstruisala rešenja“, naglasio je Ćorac.

Aleksandar Ćorac, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Podsetivši da se aktuelna vlast zalaže za dijalog u kome može da se čuje samo ono što ona želi  da drugi čuju, a ne 80% drugačijih mišljenja, Ćorac se zapitao: gde ćemo kao narod i država biti za deset godina i gde je tome kraj?

„Kraj je u srpsko – srpskom sukobu koji mora prestati, jer mi danas umesto da Srbe spajamo, mi konstantno radimo na izgradnji jazova i kanjona među sobom. Ako se tako gradi zajedništvo, jadni mi kao narod“, rekao je Ćorac.

On je na kraju apelovao na sve da učine, što je u njihovoj, moći kako bi povratili narušeno zajedništvo, jer kako je zaključio, „to je jedina nada da ćemo u budućnosti nešto moći da uradimo za srpski narod“.

 

I. Miljković