Пројекција документарног филма „Челичне ратнице“ у Дому културе

Пројекција документарног филма „Челичне ратнице“, ауторке Јелене Миле биће одржана у среду, 29. августа у 20 часова у Дому културе у Грачаници.

Филм је прича о женама ратницама и добровољцима на Балкану током Првог светског рата. Поред Првог светског рата, помињу се и устанци и ратови који су му претходили (Невесињска пушка 1875. године, устанак против Османлија и Први и Други балкански рат), као и ратови, који су следили (Други светски рат и сукоби на Балкану током деведесетих 20. века).

Текст је стваран на основу оригиналних записа, аутентичних изјава и одломака из биографија конкретних ратница и представља помен неуништивој снази армије челичних ратница.

Публика ће имати прилику да чује шта су говориле, мислиле и чиниле Милунка Савић, Василија Вукотић, Антонија Јаворник, Флора Сандес, Надежда Петровић, Делфа Иванић, Елси Инглис, Катарина Штурценегер, Диана Будисављевић, Зорица Сара Митић, Софија Јовановић, Милева Марић Ајнштајн, Жана Меркус, Мери Гелдвин, Ребека Вест и друге жене добровољци – војници, хуманитарни радници и болничарке…

Улаз је слободан.