Велика Госпојина у Ораховцу

Празник Велика Госпојина је литургијом, причешћем и пресецањем славских колача обележен данас и у Ораховцу у црку Успења Пресвете Богородице, у северном српском делу града. Свечану литургију служили су протојереј ставрофор Миленко Драгићевић, парох великохочански и парох ораховачки, јереј Веља Стојковић.

На дан заштитнице метохијског града, познатог по виноградарима и надалеко чувеном вину, под сводом Богородичине цркве из 1859. године, окупили су се верници из Ораховца, оближње Велике Хоче, али и гости пристигли из многих других крајева.

Причешће верника у Ораховцу, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

После двонедељног поста верници су примили причешће, а потом се придружили литији око храма. По обаљеном опходу, домаћини су принели колаче, који су освештани и преразани испред старог црквеног звоника.

Домаћини славе, ове године су били ораховчани Благоје Радић, Марјан Шарић, Његош Столић и Никола Трајковић. За наредну годину јавили су се Маријела Цекић и  Сретен Казић, такође из Ораховца.

Освећење и резање славских колача, фото: О. Радић

„ Данас браћо и сестре, овде, испод свода цркве Пресвете Богородице, која нас већ пуно лета окупља, некад у мањем, некад у већем броју, нећемо да се пребојавамо, али ту смо да сведочимо колико нас има и с коликом муком и вером у Бога опстајемо. Свуда око нас, где год да се окренемо су наши преци, њихова тела су у земљи, а душе су тамо где свако од нас заслужи. Треба да сведочимо о тој истини. А ви и ова деца, коју видим у цркви, они су наше семе које смо посејали. Они ће плод донети и приносиће жртву Богу за спомен“, беседио је хочански парох, отац Миленко Драгићевић.

Фото: Славиша Грковић Жунгул, ГрачаницаОнлајн

Отац Миленко је вернике подсетио на живе речи блаженопочившег Патријарха српског Павла, изговорене давне 1989. године на врелу реке Заочиште, подно манастира Зочишта.

„Браћо и сестре, Бог нас није питао шта ћемо бити, дал ћемо бити људи или нељуди, него нас је створио да будемо увек људи, а никад нељуди. Није нас питао да ли ћемо бити Срби, Албанци, Немци или Американци, него нам је рекао: браћо будите увек људи, а никада нељуди!“. Ту његову живу реченицу изговорену на извору реке Заочиште, морамо увек да спомињемо и да носимо у себи, а даће Бог, да она у нама увек живи“, рекао је на крају беседе отац Миленко.

Потом су верници приступили „трпеза љубави“ постављеној у црквеној порти, коју су припремили домаћини славе, а учитељ Гавра, маестро на хармоници, засвирао је песму „Ово је Србија“ док су њени умилни звуци испунили црквну порту и прострујали ораховачким сокацима преносећи снажну поруку, овековечену у мелодији и речима песме.

И. Миљковић – О. Радић