Владика Теодосије: Када нам је најтеже, обратимо се Господу и Мајци Божјој

Фото: ГрачаницаОнлајнОбележавање празника Успења Пресвете Богородице, храмовне славе Манастира Грачаница

Обележавање празника Успења Пресвете Богородице, храмовне славе Манастира Грачаница, започето је Свечаном литургијом, коју је служио епископ рашко-призренски Теодосије уз саслужење монаштва и свештенства Епархије рашко-призренске.

После литургије, литије и резања славског колача, у пригодној беседи, владика Теодосије је рекао да је Успење Пресвете Богородице по речима Светих Отаца, како нам је то пренео Јустин Ћелијски, Други Васкрс.

„Ми се данас молимо Пресветој Богородици да она буде наша заштитница пред Господом, да нас она закрили покровом својим и сачува од свих невоља, од свих опасности. Хришћани су увек молитвено прибегавали заштити Пресвете Богородице, јер она има ту моћ и слободу пред Господом да заштити грешни народ који верује у Христа, који има наду, али по слабости пада, устаје и греши, али никада не одступа од Господа и који ходи путем Христовим. И ми, српски народ, у својој историји, много пута смо посртали, али када нам је било најтеже, ми смо се обраћали Господу и Мајци Божјој за помоћ. И ово време у коме живимо, немамо коме другом да се обратимо до Господу и Мајци Божјој и светима“, рекао је владика Теодосије и поручио да себе никако не поверимо људском старању.

Фото: ГрачаницаОнлајнОбележавање празника Успења Пресвете Богородице, храмовне славе Манастира Грачаница

Домаћин славе следеће године, биће Душан Поповић из Грачанице, који је рекао да је поносан јер је члан једне од настаријих породица у Грачаници, да је привилегија живети у њој и да се нада да ће Срби опстати на овим просторима.

Свечаној литургији су присуствовали и државни секретар Министарства економије у Влади Србије, Бранимир Стојановић, председник Привременог органа управе Општине Приштина, Љубинко Караџић и градоначелник Грачанице, Срђан Поповић.


Данас је слава и у манастирима: Соколица, Девич и Ђаковица, као и у храму Богородице Љевишке у Призрену. Отац Кирило Дечанац служио је Св. Литургију у манастиру Успења Пресвете Богородице у Ђаковици, а архимандрит Иларион у Мушутишту код Суве Реке.

У Дечанима је такође прослављен данашњи празник у присуству великог броја верника из Београда, Лазаревца, Војводине, из Вуковара и из Црне Горе, објавио је на свом фејсбук профилу отац Сава Јањић, игуман манастира Високи Дечани.


Анђелка Ћуп