Vladika Teodosije: Kada nam je najteže, obratimo se Gospodu i Majci Božjoj

Foto: GračanicaOnlajnObeležavanje praznika Uspenja Presvete Bogorodice, hramovne slave Manastira Gračanica

Obeležavanje praznika Uspenja Presvete Bogorodice, hramovne slave Manastira Gračanica, započeto je Svečanom liturgijom, koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje monaštva i sveštenstva Eparhije raško-prizrenske.

Posle liturgije, litije i rezanja slavskog kolača, u prigodnoj besedi, vladika Teodosije je rekao da je Uspenje Presvete Bogorodice po rečima Svetih Otaca, kako nam je to preneo Justin Ćelijski, Drugi Vaskrs.

„Mi se danas molimo Presvetoj Bogorodici da ona bude naša zaštitnica pred Gospodom, da nas ona zakrili pokrovom svojim i sačuva od svih nevolja, od svih opasnosti. Hrišćani su uvek molitveno pribegavali zaštiti Presvete Bogorodice, jer ona ima tu moć i slobodu pred Gospodom da zaštiti grešni narod koji veruje u Hrista, koji ima nadu, ali po slabosti pada, ustaje i greši, ali nikada ne odstupa od Gospoda i koji hodi putem Hristovim. I mi, srpski narod, u svojoj istoriji, mnogo puta smo posrtali, ali kada nam je bilo najteže, mi smo se obraćali Gospodu i Majci Božjoj za pomoć. I ovo vreme u kome živimo, nemamo kome drugom da se obratimo do Gospodu i Majci Božjoj i svetima“, rekao je vladika Teodosije i poručio da sebe nikako ne poverimo ljudskom staranju.

Foto: GračanicaOnlajnObeležavanje praznika Uspenja Presvete Bogorodice, hramovne slave Manastira Gračanica

Domaćin slave sledeće godine, biće Dušan Popović iz Gračanice, koji je rekao da je ponosan jer je član jedne od nastarijih porodica u Gračanici, da je privilegija živeti u njoj i da se nada da će Srbi opstati na ovim prostorima.

Svečanoj liturgiji su prisustvovali i državni sekretar Ministarstva ekonomije u Vladi Srbije, Branimir Stojanović, predsednik Privremenog organa uprave Opštine Priština, Ljubinko Karadžić i gradonačelnik Gračanice, Srđan Popović.


Danas je slava i u manastirima: Sokolica, Devič i Đakovica, kao i u hramu Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. Otac Kirilo Dečanac služio je Sv. Liturgiju u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici, a arhimandrit Ilarion u Mušutištu kod Suve Reke.

U Dečanima je takođe proslavljen današnji praznik u prisustvu velikog broja vernika iz Beograda, Lazarevca, Vojvodine, iz Vukovara i iz Crne Gore, objavio je na svom fejsbuk profilu otac Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani.


Anđelka Ćup