Đurić: Odnos prema žrtvama obeležiti humanošću i empatijom, a ne političkim kalkulacijama

Međunarodni dan nestalih iz godine u godinu podseća države i društva u regionu na neispunjenu obavezu prema porodicama ljudi nestalih u ratnim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije. Među hiljadama onih koji se i dalje vode kao nestali je i 1.648 osoba sa Kosova i Metohije čija sudbina još nije rasvetljena ili njihovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni, podsedća Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

U sopštenju se navodi da je rešenje ovog pitanja, ne samo dug prema porodicama koje zaslužuju da znaju sudbinu svojih najbližih, već i obaveza prema društvima koje bez toga ne mogu računati na budućnost koja će biti obeležena saradnjom umesto konfliktima.

„Odnos prema pitanju nestalih mora biti pokazatelj naše zajedničke iskrenosti u naporima da regionu osiguramo stabilnu budućnost i konačno zatvorimo stranice istorije sukoba i omraza.

Nadam se da će odnos prema žrtvama u budućnosti u čitavom regionu biti više obeležen humanošću i iskrenom empatijom, a manje političkim kalkulacijama, a da će dobrom voljom i istinskim naporom svih, sudbine preostalih nestalih osoba biti konačno rasvetljene“, naglasio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, u saopštenju dostavljenom medijima.