Општина Грачаница: Састанак о безбедности уочи почетка нове школске године

Уочи почетка нове школске године, председник општине Грачаница, Срђан Поповић, одржао је састанак са директорима образовних институција, полицијом и КФОР-ом.

Како би се превентивно деловало против евентуланих инцидената, а безбедност деце осигурала на територији општине Грачаница безбедносни органи настављају са праксом започетом прошле године. Реч је о појачаним полицијским патролама и патролама КФОР-а на кључним тачкама у близини школа са циљем контроле објеката и путева као и протока људи.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић нагласио је на састанку са директорима образовних институција, полицијом и КФОР-ом  да је циљ појачане контроле спречавање могућих инцидената као што је био случај у Сувом Долу и Угљару, али и безбедности у саобраћају и међу самим ученицима.

„Треба да делујемо превентивно.Овакви састанци не само да су пожељни него су и неопходни, јер имају позитиван учинак на терену. Надам се да ће наш пример следити и остале општине“, рекао је Поповић.

Састанак о безбедности уочи почетка нове школске године, фото: инфо- служба општине Грачаница

Командир Полицијске станице у Грачаници Братислав Трајковић је истакао да полиција, сама без сарадње са грађанима и представницима институција, као и запосленима у тим институцијама, не може да буде у потпуности ефикасна. Он је такође директоре школа замолио да чувари образовних институција појачају сарадњу са полицијом и сваки случај пријаве полицији која ће спречити окупљања малолетника после 22 сата у двориштима школских објеката, као и сваки могући инцидент и деловати у складу са законом.

„ Полиција је уочи почетка школске године извршила детаљну контролу прилаза школа, што се тиче саобраћаних знакова и пешачких прелаза и ситуација се по том питању мора побољшати“, нагласио је Трајковић.

Као још један од горућих проблема, што се безбедности ученика тиче,  јесте проблем са псима луталицама нарочито у раним јутарњим сатима када је циркулација ученика и радника у средњим школама велика.

Поповић јенавео да се нада да ће и овај проблем, који није само проблем школа већ целе општине, ускоро бити решен.