U čast Uspenja Presvete Bogorodice, igra i pesma Nacionalnog ansambla „Venac“

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Koncert Nacionalnog ansambla „Venac“

Nacionalni ansambl narodnih pesama i igara Kosova i Metohije „Venac“, uz blagoslov Episkopa raško-prizrenskog Teodosija, održao je sinoć koncert u porti manastira Gračanica. Splet pesama i igara oduševio je blizu hiljadu ljudi, koji su došli na završnu manifestaciju proslave Uspenja Presvete Bogorodice, hramovne slave manastira Gračanica,

Dok su odrasli aplaudirali, pažljivo slušali i gledali razigrane i raspevane igrače, pevače i muzičare Nacionalnog ansambla „Venac“, deca su u porti manstira Gračanica pokušavala da nauče korake profesionalnih igrača. Ispred Gračanice „u sjaju“, smenjivale su se igre iz Metohije, Kosovskog Pomoravlja, sa Kosova, iz ostalih delova Srbije.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije

Vladika raško-prizrenski Teodosije, dajući svoj blagoslov za početak koncerta, pozdravio je publiku i učesnike.

„Mi danas sa radošću dolazimo u ovaj hram, sa radošću se ovde okupljamo, jer znamo da bez ove svetinje i mi ne bi bili oni što jesmo. Jutros smo služili Svetu liturgiju, večeras smo služili Molebni kanon za spas naroda na Kosovu i Metohiji, a evo sada imamo kulturno umetnički program Nacionalnog ansambla Venac. Sve ovo prinosimo Gospodu i majci Božjoj, i molitvu i pesmu i igru, da time potvrdimo da smo mi ono što smo uvek bili i da ćemo to ostati, da ne slušamo neke glasove sa strane koji nas uče nekim drugim vredmostima i pokazuju nam neke druge puteve i stranputice“, rekao je episkop raško-prizrenski.

Na početku koncerta, Gračanicom se zaorilo „Ja sam Srbin, srpski sin, veran rodu svom…“, a onda je publika imala priliku da uz prelepe nošnje i tradicionalne srpske melodije, šeta Kosovom i Metohijom i drugim delovima Srbije.

„Razmišljam, da li narod koji ima ovakvu kulturu i ovakve svetinje, može sve to da ostavi i ode? Ne može, naravno i neće, sigurna sam. Samo se nadam da i oni koji upravljaju našim živtima, shvataju to“, sa suzama u očima kaže pedesetogodišnja Ljiljana.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Koncert Nacionalnog ansambla „Venac“

Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, dajući blagoslov za održavanje koncerta Nacionalnog ansambla „Venac“ u porti manstira Gračanica, još jednom se pomolio za Srbe na Kosovu i Metohiji i pozvao sve ljude da žive u ljubavi.

„ Bilo je onih koji su govorili i branili da se dolazi na Molebni kanon za Kosovo i Metohiju. Zaista, pitamo se čemu takve reči, čemu takvi saveti i da li mi možemo ostati narod Božji, narod Svetoga Save, Nemanje, kralja Milutina, ako ne budemo hodili u naše svetinje i ako ne budemo molitvom gospodu prinosili ono što jedino možemo, a to su reči molitve za utehu i nadu u ovom vremenu u kome živimo? Neka bi nas Gospod sve pogledao, neka bi Majka Božja zakrilila svakoga danas koji živi na ovim prostorima a koji se njoj molitveno obraća za zaštitu, neka bi nas ona svojim pokrovom zaštitila od svih nevolja i beda koje nas okružuju u vremenu u kojem živimo. A sve one koji nam danas ne žele dobro, neka Gospod urazumi, neka i njih obrati na pravi put da bi i oni slavili Gospoda, tvorca svoga i da bi oni pokazali ljubav prema bližnjima, a ne mržnju ili sebičnost. Molitvama Presvete Bogorodice da Gospod sve vas blagoslovi, neka nam ovo veče bude svima na duhovnu korist“, rekao je prvi među jednakima Eparhije raško-prizrenske koji je pre koncerta služio Molebni kanon za narod na Kosovu i Metohiji.


Dok su igrači i pevači, ne štedeći znoj i energiju, nasmejani dočaravali publici svu lepotu srpskog folklora, osoba „koju nije držalo mesto“, direktorka Nacinalnog ansambla „Venac“ Snežana Jovanović, pratila je svaki korak svojih igrača, pokušavala da ispoštuje svakog posetioca, razmišljajući da li je koncert ansambla na čijem je čelu, dostojan praznika i manastira ispred kojeg se „vilo kolo“. Posle koncerta, zadovoljna i nasmejana, kratko je rekla da je presrećna.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Koncert Nacionalnog ansambla „Venac“

„Čestitam igračima i muzičarima. Zaista su dali sve od sebe i njihov višemesečni trud nije bio uzaludan. Nema veće časti od koncerta koji smo podarili prazniku Uspenja Presvete Bogorodice i našem narodu, u porti naše Gračanice. Nastavićemo i dalje da negujemo tradiciju i kulturu našeg naroda, posebno igre i pesme sa Kosova i Metohije“, rekla je Snežana, žureći da već danas obavi poslednje pripreme za sledeći koncert u Leposaviću.

Koncert Nacionalnog ansambla „Venac“, organizovali su Eparhija raško- prizrenska, Dom kulture Gračanica i uprava „Venca“.


Nacionalni ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije “Venac“ osnovan je 1964. godine u Prištini, kao nacionalni profesionalni folklorni ansambl. Od 1964. do 28. juna 1999. godine, Ansambl „Venac“ je radio u svojim prostorijama u Prištini, kada biva proteran i primoran da privremeni smeštaj nađe u centralnoj Srbiji, u Nišu. Ipak, to nije omelo igrače i muzičare Ansambla „Venac“ da širom Srbije i Evrope, prenose pesmu i igru Kosova i Metohije i predstavljaju lepotu bogatog kulturnog nasleđa ovog podneblja i cele Srbije. Oktobra 2003. Ansambl „Venac“ se kolektivno vraća na svoje ognjište, gde i počinje sa radom u izuzetno teškim uslovima u Čaglavici, gde funkcioniše do 2008. godine, kada se seli u Dom kulture u Gračanicu, gde se i danas nalazi.


Anđelka Ćup