Акција “Отворимо срца, будимо људи”, започета у Грачаници без присуства штићеника Школе за децу и омладину

Акција укључивања особа се недостацима у друштвени живот и њихово дружење са грађанима Општине Грачаница, под називом “Отворимо срца, будимо људи”, започела је данас, посетом “Школи филмске магије”, која се одржава у Дому културе Грачаница. Акцију је технички подржала Општина Грачаница.

Акција “Отворимо срца, будимо људи”, иницирана од групе волонтера, данас је започела посетом особа са недостацима “Школи филмске магије”, која се одржава у Дому културе Грачаница. Деца која похађају ову јединствену филмску школу на овим просторима, требало је да са својим учитељима буду домаћини особама са недостацима и својим вршњацима из Школе за кућу и омладину. Нажалост, због техничких проблема, како су рекли из “Куће за децу и омладину”, ова деца, која имају ретку прилику да се укључе у дечје и друштвене активности, нису могла да присуствују програму који су за њих припремили организатори “Школе филмске магије”.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Школе филмске магије, часови глуме

“Обрадовали смо се што ће са осталом децом данас да раде и деца са одређеним недостацима. Желели смо са њима да правимо нека чуда, неке догађаје на сцени, али нажалост данас се то није десило, што је можда знак да би требало да много више пажње, воље и жеље посветимо тој деци којој наша пажња треба. Много је лепо и лако да се скупимо у сали и направимо неки пројекат за децу без проблема у развоју и то треба. Али, и оно су нека деца, и они су нечији брат или сестра, кћерка или син и они имају неку жељу и зато морамо много више да окренемо главу и погледамо“, казао је учитељ глуме у “Школи филмске магије”, Михаило Лаптошевић, нагласивши да нам је довољно само мало воље да учинимо добро дело.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Михаило Лаптошевић

Од акције нећемо одустати, иако смо дубоко разочарани што нашу акцију нису испратили они којима је то пословна, друштвена и људска обавеза, рекао је иницијатор идеје дружења особа са недостацима са грађанима Грачанице, Оливер Вујовић.

“После књижевне вечери коју смо скоро организовали за особе са недостацима, осмех и срећа на њиховим лицима су покренули нас неколико да урадимо нешто што ће пробудити људскост и смањити стереотипе код особа које немају ту врсту проблема. И поред данашњих пропуста, акцију настављамо, наш ентузијазам није смањен и учинићемо све да помогнемо онима којима је помоћ најпотребнија, а то су особе са одређеним видљивим недостацима. Само се надам се да ће особе које су задужене за рад са особама са инвалидитетом да буду одговорније и организованије”, рекао је Вујовић.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Оливер Вујовић

Општина Грачаница је обезбедила превоз за све особе са инвалидитетом, којима је то било потребно, а запослени у Дому културе су изразили спремност да у сваком тренутку подрже овакве акције.


Иако је из Школе за децу и омладину потврђен долазак њихових штићеника, само четрдесет пет минута пре договорене посете “Школи филмске магије”, организатори су добили обавештење да у поменутој установи немају адекватну особу која би пратила децу до Дома културе. На телефонске позиве, директорка школе Слађана Стојановић, није се јављала.


Чланови ницијативног одбора планирају наставак акције “Отворимо срца, будимо људи”, организацијом културне манифестације, почетком октобра ове године и позивају све заинтересоване, афирмисане и нефирмисане уметнике да им се придруже.

Анђелка Ћуп