Ђацима првацима, Општина Грачаница поклонила школски прибор

Фото А. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Општина Грачаница поклонила школски прибор ђацима првацима

Свим ђацима првацима у Општини Грачаница, обезбеђен је комплетан школски прибор. Поклоне су првог дана нове школске године, уручили председник Општине Грачаница Срђан Поповић и директорка општинског одељења за образовање и културу, Бранкица Нићић.

Двориште Основне школе “Краљ Милутин” у Грачаници, препуно деце првог дана нове школске године. Старији школарци насмејани, једва су чекали да се поново сретну са својим другарицама и друговима, а они најмлађи, прваци, знатижељни и помало збуњени.

Седмогодишњи Сава Тодоровић радознало посматра своје нове другаре, неке познаје из вртића, неке види први пут. Каже да једва чека да почне час. Није баш сигуран шта ће све да прича учитељица, каже, али не боји се и нема трему. Савина мама, Ивана Тодоровић, поносна на свог ђака првака, има трему и не крије је.

“Имам трему више него када су у питању неке друге ствари, али оно што од срца желим, јесте да сва деца, буде здрава, срећна и весела, па тако и моје дете, а да успех у школи дође сам по себи“, каже Ивана.

Док је делио школски прибор, председнику Општине Грачаница Срђану Поповићу, прваци су прилазила стидљиво. Ипак, жеља да што пре сазнају шта се налази у пакетима које су добили, надваладала је стид. Одмах су отварали поклоне, радосно показујући родитељима свеске, оловке, пернице. Поздрављајући децу, њихове родитеље и наставнике, Срђан Поповић је рекао да је полазак у школу најлепши и насрећнији дан у години.

Фото А. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Општина Грачаница поклонила школски прибор ђацима првацима

“Данас је дан када наша будућност, наша деца, крећу у први разред. Посебно сам поносан на број деце који је ове године у нашој општини уписан у први разред, а има их укупно 260, што није мали број. Наш је приоритет да о њима бринемо и Општина Грачаница ће дати све од себе да им побољша услове школовања. Родитељима желим да буду поносни на своју децу, од учитеља тражим да од њих створе добре и поштене људе, а да наша деца буду за понос нашој општини“, рекао је градоначелник Грачанице, честитајући деци полазак у школу, уз напомену да за следећу годину Општина Грачаница има велике планове за систем образовања.

Школске 2018/2019. године, по подацима Школске управе у Северној Митровици, наставу ће по систему Министарства просвете Републике Србије, у 120 школских и предшколских установа на Косову и Метохији, похађати око 14.000 ученика. У први разред, ове године је уписано 1.200 ђака. Основну школу “Краљ Милутин” у Грачаници, по речима директора Владе Милкића, ову школску годину похађаће преко 700 ученика, од тога 74 ђака првака.


Фото А. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: председник Општине Грачаница Срђан Поповић уручује школски прибор

Челници Општине Грачаница су одржали састанак са директорима свих школа на својој територији, како би се уверили да ли је све спремно за почетак школске године.

“Упознали смо се са ситуацијом у свим школама и једино нам је остало да нам руководства школа доставе спискове потреба за грејањем, јер ми морамо да имамо увид у потребе школа и да будемо спремни да помогнемо, како не бисмо дошли у ситуацију да поједине школе, као прошле године, остану без огрева почетком јануара”, рекао је градоначелник Општине Грачаница Срђан Поповић, додајући да ће општина на чијем је челу, ове године у Основној школи “Краљ Милутин”, изградити још пет учионица.

Отварање новог школског центра у Лапљем Селу, у коме ће бити смештене три школе, очекује се до краја следеће године, каже Поповић.


Анђелка Ћуп