Đacima prvacima, Opština Gračanica poklonila školski pribor

Foto A. ĆUP; GračanicaOnlajn: Opština Gračanica poklonila školski pribor đacima prvacima

Svim đacima prvacima u Opštini Gračanica, obezbeđen je kompletan školski pribor. Poklone su prvog dana nove školske godine, uručili predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović i direktorka opštinskog odeljenja za obrazovanje i kulturu, Brankica Nićić.

Dvorište Osnovne škole “Kralj Milutin” u Gračanici, prepuno dece prvog dana nove školske godine. Stariji školarci nasmejani, jedva su čekali da se ponovo sretnu sa svojim drugaricama i drugovima, a oni najmlađi, prvaci, znatiželjni i pomalo zbunjeni.

Sedmogodišnji Sava Todorović radoznalo posmatra svoje nove drugare, neke poznaje iz vrtića, neke vidi prvi put. Kaže da jedva čeka da počne čas. Nije baš siguran šta će sve da priča učiteljica, kaže, ali ne boji se i nema tremu. Savina mama, Ivana Todorović, ponosna na svog đaka prvaka, ima tremu i ne krije je.

“Imam tremu više nego kada su u pitanju neke druge stvari, ali ono što od srca želim, jeste da sva deca, bude zdrava, srećna i vesela, pa tako i moje dete, a da uspeh u školi dođe sam po sebi“, kaže Ivana.

Dok je delio školski pribor, predsedniku Opštine Gračanica Srđanu Popoviću, prvaci su prilazila stidljivo. Ipak, želja da što pre saznaju šta se nalazi u paketima koje su dobili, nadvaladala je stid. Odmah su otvarali poklone, radosno pokazujući roditeljima sveske, olovke, pernice. Pozdravljajući decu, njihove roditelje i nastavnike, Srđan Popović je rekao da je polazak u školu najlepši i nasrećniji dan u godini.

Foto A. ĆUP; GračanicaOnlajn: Opština Gračanica poklonila školski pribor đacima prvacima

“Danas je dan kada naša budućnost, naša deca, kreću u prvi razred. Posebno sam ponosan na broj dece koji je ove godine u našoj opštini upisan u prvi razred, a ima ih ukupno 260, što nije mali broj. Naš je prioritet da o njima brinemo i Opština Gračanica će dati sve od sebe da im poboljša uslove školovanja. Roditeljima želim da budu ponosni na svoju decu, od učitelja tražim da od njih stvore dobre i poštene ljude, a da naša deca budu za ponos našoj opštini“, rekao je gradonačelnik Gračanice, čestitajući deci polazak u školu, uz napomenu da za sledeću godinu Opština Gračanica ima velike planove za sistem obrazovanja.

Školske 2018/2019. godine, po podacima Školske uprave u Severnoj Mitrovici, nastavu će po sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije, u 120 školskih i predškolskih ustanova na Kosovu i Metohiji, pohađati oko 14.000 učenika. U prvi razred, ove godine je upisano 1.200 đaka. Osnovnu školu “Kralj Milutin” u Gračanici, po rečima direktora Vlade Milkića, ovu školsku godinu pohađaće preko 700 učenika, od toga 74 đaka prvaka.


Foto A. ĆUP; GračanicaOnlajn: predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović uručuje školski pribor

Čelnici Opštine Gračanica su održali sastanak sa direktorima svih škola na svojoj teritoriji, kako bi se uverili da li je sve spremno za početak školske godine.

“Upoznali smo se sa situacijom u svim školama i jedino nam je ostalo da nam rukovodstva škola dostave spiskove potreba za grejanjem, jer mi moramo da imamo uvid u potrebe škola i da budemo spremni da pomognemo, kako ne bismo došli u situaciju da pojedine škole, kao prošle godine, ostanu bez ogreva početkom januara”, rekao je gradonačelnik Opštine Gračanica Srđan Popović, dodajući da će opština na čijem je čelu, ove godine u Osnovnoj školi “Kralj Milutin”, izgraditi još pet učionica.

Otvaranje novog školskog centra u Lapljem Selu, u kome će biti smeštene tri škole, očekuje se do kraja sledeće godine, kaže Popović.


Anđelka Ćup