Гимназија у Косовској Каменици: Велико интерсовање ученика за природно математички смер

Гиманзију у Косовској Каменици похађа 103 ученика, а ове године је у односу на претходну повећано интересовање за природно математички смер. Поред три одељења у матичој школи, уз извесне потешкоће у организационом и техничком смислу, отворено је и истурено одељење у Великом Ропотову, каже за портал ГрачаницаОнлајн директор каменичке гимназије, Иван Арсић.

Из разлога што им природно математички смер, као образовни профил, пружа могућност за даљи наставак школовања у све популарнијем ИТ сектору, највећи број ученика из Косовске Каменице и околине, ове године се одлучио да у тамошњој Гиманазији упише управо овај смер.

Дирекор Иван Арсић истиче да у догледној будућности у школи планирају отварање одељења информатичко – иновационих технологија.

„У читавом региону Косовског Поморавља не постоји такав смер. Министарство је ове године одобрило 63 одељења у оквиру Гимназија у Србији. Сматрам да ћемо за годину или  две, моћи да обезбедимо и материјалне и техничке услове и оформимо једно оваквог одељење“, нагласио је Арсић.

Иван Арсић, директор Гименазије у Косовској Каменици, фото. В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Арсић додаје да ће се за упис на будућем смеру полагати пријемни испит и да је предвиђен одређен фонд бодова које ће ученик морати да оставари. Формирање једног оваквог одељења у Косовској Каменици допринеће да млади убудуће не одлазе за централну Србију, како би уписали жељени смер.

„Из године у годину се број ученика у српским срединама, на читавој територији Косова и Метохије, смањије, то није случај само код нас. Имамо проблем што ученици који су заинтересовани за ИТ смерове одлазе за централну Србију. Уколико им не омогућимо једно такво одељење овде, већина њих ће да оде и никада се неће вратити, оцењује директор Гимназије у Косовској Каменици, Иван Арсић.

Арсић истиче да је у овом граду раније било проблема на етничкој основи, али да их је, на срећу, у последње време све мање.

„Каменица је мултиетничка средина и ми у нашој школи имамои Горанце и Роме који похађају наставу по плану и програму Министарства за просвету Републике Србије“.  Са албанским школама постоји сарадња тако што  су наши ученици, заједно са албанским, учествали у неким заједничким акцијама које је организовао КФОР“, каже Арсић.

Гимназија у Косовској Каменици смештена је у згради Основне школе „Десанка Максимовић“ у граду на крајњем истоку Косова и Метохије.

 

Иван Миљковић