Gimnazija u Kosovskoj Kamenici: Veliko intersovanje učenika za prirodno matematički smer

Gimanziju u Kosovskoj Kamenici pohađa 103 učenika, a ove godine je u odnosu na prethodnu povećano interesovanje za prirodno matematički smer. Pored tri odeljenja u matičoj školi, uz izvesne poteškoće u organizacionom i tehničkom smislu, otvoreno je i istureno odeljenje u Velikom Ropotovu, kaže za portal GračanicaOnlajn direktor kameničke gimnazije, Ivan Arsić.

Iz razloga što im prirodno matematički smer, kao obrazovni profil, pruža mogućnost za dalji nastavak školovanja u sve popularnijem IT sektoru, najveći broj učenika iz Kosovske Kamenice i okoline, ove godine se odlučio da u tamošnjoj Gimanaziji upiše upravo ovaj smer.

Direkor Ivan Arsić ističe da u doglednoj budućnosti u školi planiraju otvaranje odeljenja informatičko – inovacionih tehnologija.

„U čitavom regionu Kosovskog Pomoravlja ne postoji takav smer. Ministarstvo je ove godine odobrilo 63 odeljenja u okviru Gimnazija u Srbiji. Smatram da ćemo za godinu ili  dve, moći da obezbedimo i materijalne i tehničke uslove i oformimo jedno ovakvog odeljenje“, naglasio je Arsić.

Ivan Arsić, direktor Gimenazije u Kosovskoj Kamenici, foto. V. Ćup, GračanicaOnlajn

Arsić dodaje da će se za upis na budućem smeru polagati prijemni ispit i da je predviđen određen fond bodova koje će učenik morati da ostavari. Formiranje jednog ovakvog odeljenja u Kosovskoj Kamenici doprineće da mladi ubuduće ne odlaze za centralnu Srbiju, kako bi upisali željeni smer.

„Iz godine u godinu se broj učenika u srpskim sredinama, na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije, smanjije, to nije slučaj samo kod nas. Imamo problem što učenici koji su zainteresovani za IT smerove odlaze za centralnu Srbiju. Ukoliko im ne omogućimo jedno takvo odeljenje ovde, većina njih će da ode i nikada se neće vratiti, ocenjuje direktor Gimnazije u Kosovskoj Kamenici, Ivan Arsić.

Arsić ističe da je u ovom gradu ranije bilo problema na etničkoj osnovi, ali da ih je, na sreću, u poslednje vreme sve manje.

„Kamenica je multietnička sredina i mi u našoj školi imamoi Gorance i Rome koji pohađaju nastavu po planu i programu Ministarstva za prosvetu Republike Srbije“.  Sa albanskim školama postoji saradnja tako što  su naši učenici, zajedno sa albanskim, učestvali u nekim zajedničkim akcijama koje je organizovao KFOR“, kaže Arsić.

Gimnazija u Kosovskoj Kamenici smeštena je u zgradi Osnovne škole „Desanka Maksimović“ u gradu na krajnjem istoku Kosova i Metohije.

 

Ivan Miljković