Косовска Каменица: Школи на поклон, огромна скулптура

Двориште Основне школе „Десанка Макимовић“ у Косовској Каменици од јуче краси посебна скулптуа, која представља пројекат на коме су са својим наставнцима и менторима радили ученици основних и средњиш школа из овог краја. За децу, наставнике и госте истог дана је била уприличена и изложба ученичких уметничких радова.

Изложба најбољи радова поствљена је у дворишту Основне школе, фот: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Идеја спроводилаца пројекта, у чију релаизацију је активно било укљчено и Културно склониште „Крик“ из Косовксе Каменице, била је упознавање ученика, пре света старијих основаца и средњошколаца, са композитном скулптуром као и скулптуром галреријског формата.

„Кроз различитие медије и употребом различитих техника долазили смо до решења, обликовања  скулптрура“, каже Слободан Миљковић, социолог, етнолог и антрополог.

Слободан Миљковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Учесници пројекта „Скулптура“ били су ученици од 11 – 19 година Основне школе „Десанка Макисовић“ у Косовској Каменици, као и истурених одељења ове школе, ученици каменичке Гимназије и Техничке школе, али и ученици Медицинске школе из Великог Ропотова и одељења Гимназије из Шилова код Гњилана.

Милена Цветковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Наши млади аутори ученици основних и средњих школа на овом подручју за полазиште су имали једну исту стварност која их окружује и на коју су реаговали стварајући уметничка дела, ове, доста зреле и у фигуралном смислу, смеле форме“, рекла је отварајући изложбу млада уметница, Милена Цветковић.

Она је нагласила да скулптура у дворишту школе представља „споменик колетивне свести која све нас обједињује и својим векторским усмерењем говори о комуникацији са нечим узвишеним, као и о међусобној комункацији свих нас. Она, како је устврдила, Цветковићева, стреми ка том међусобном зближавању и уједињењу“.

Ученички радови скулптура, који су истовремено постављени као део изложбе у дворишту школе, јесу део композиције различитих геометријских форми и облика. Идеја водиља ауторског тима  била да свака од њих, које су за сада галеријског формата, једног дана буду увећане и постављене у реланом простору и Косовској Каменици.

Изложба скулптура, фото; В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Жеља нам је  да Каменица једног дана постане велики парк скулптуре. Из тог разлога  изложбу скулптура прати изложба фото монтажа, на којима је представљено како би оне изгледале у реалном простору“, каже социолог, етнолог и антрополог Славиша Миљковић.

Пројекат изложбе и постављања скулптуре у школском дворишту у Косовској Кеменици  спороведен је уз помоћ тамошњег Културног склоништа „Крик“, а финаснијски је подржан од стране међународне организације „Пис скорбс Косово“.

Иван Миљковић