„Nasmejani snovi“ nasmejali i oduševili publiku u Gračanici

Posle subotičke, predstava „Nasmejani snovi“, nastala po tekstu i u režiji Boška Boškova doživela je i svoju gračaničku premijeru. Glumcima Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ iz Gračanice je za pripremu predstavu bilo potrebno svega 12 radnih dana, dok su ostalih pet, koliko su proveli u najsevernijem gradu naše zemlje, iskoristili za druženje sa starijim kolegama Dečjeg pozorišta iz Subotice, gde je predstava i nastala.

Posle lutkarske predstave „Budi to što jesi“, takođe u režiji Boška Boškova, „Nasmejani snovi“ su već druga predstava koja nastaje u koprodukciji Doma kulutre iz Gračanici i Dečjeg pozorišta iz Subotice.

Nepisano pravilo da je najteže igrati pred svojom publikom, u ovom slučaju pokazalo se kao netačno. Glumci su s lakoćom, izuzetnom uigranošću na sceni i posebnom energijom, izneli čitavu predstavu što je publika umela da prepozna pa je i glavne aktere nagradila gromoglasnim aplauzima na kraju i u toku predstave.

Boško Boškov, reditelj predstave „Nasmejani snovi“, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Ja sam u ovu decu stekao poverenje još u decembru, radeći prvu predstavu sa njima, verujte da su ona po svojim karakterima, talentima, po svom odnosu prema onome što smo radili, na momente bili mnogo veći profesionalci nego mnoge moje kolege s kojima sam proveo profesionalni radni vek u pozorištu“, ocena je reditelj Boška Boškova.

Miloš Đekić koji u prodstavi tumači likove Trapka i zmaja kaže da je na početku  bilo malo treme ali da je ona iščezla sa prvom izgovorenom rečima iz teksta predstave.

Zmaj Trapko i kuvarica Nena, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Što se tiče publikem moram da vam kažem da sam očekivao i ovakve reakcije i prepunu salu u Gračanici, jer smo na isti prijem naišli i u Subotici“, rekao je Miloš.

Nevena Nedeljković, u predstavi igra  kuvaricu i  kaže da saradnja sa Boškovim izvanredna.

„On je profesionalac koji zaista ume da radi sa mladima i uvek je lepo raditi s njim, tako da nam to ne predstavlja niti problem niti teret, jer zaista uživamo dok radimo. U Subotici smo se proveli fantastično,  a premijera predstave je protekla u najboljem redu, baš kao i ova u Grčanici“, ponosno ističe Nevena.

Teodora Ivanović je u predstavi tumačila lik princeze, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Kao i Miloš Đekić i Teodrora Ivanović je bila pomalo iznenađena brojnišću publike na premijeri u Gračanici.

„Bilo je divno iskustvo igrati pred publikom u Subotici, ali kada se igra na domaćem terenu uvek je prisutna malo veća doza treme, jer znamo da publika očekuju od nas da opravdamo njihovo poverenje.“, priča Teodora koja u predstavi tumači lik princeze.

Reditelj predstave Boško Boškov naglašava da u životu sve može biti bolje, ali da je rezultat predstave upravo onakav kakav je i očekivao.

„Za 12 dana teško da bi ovaka rezultat postigli i najveći profesionalci.  Ja besrkajno verujem u glumce i rekao sam im da ono što rade uvek rade najbolje što mogu. Ako čistiš cipele, očisti ih najbolje što možeš, ako glumiš glumi najbolje što možeeš,  oni zaista, od prvog našeg susreta, iz srca i duše daju najviše što mogu“, ponesen emocijama govori Boškov.

Mlada glumačka ekipa je zavredila aplauz kojim je bila nagrađena na kraju predstave, foto; V. Ćup, GračanicaOnlajn

Problemi odrastanja neprihavatanja u društvu, sazrevanje mladih, prva, prava ili pogrešna ljubav, neiscrpna su inspiracija reditelju koji je svojevremeno radio i u prosveti.

„Voleo bih da predstava pomogne u odrastanju, ne samo ovoj deci koja igraju u njoj, nego i svoj deci i publici, roditeljima i tinejdžerima da lekše podnesu period sazrevanja“, naglasio je Boškov.

„Nasmejani snovi“ su  prva prestava u novoj sezoni Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ Ona će nataviti da živi kroz gostovanja u srpskim sredinama širom Kosovai Metohije ali i na brojnim festivalima gde se planira učešće.

„Ja veurujem da će prepuna sala biti podsticaj za mlade glumce da nastave da ovako nadahnuto i inspirativno igraju“, kaže Alekadnar Gudžić jedan od koordinatora Amaterskog pozorišta Janićije Popović iz Gračnaice.

Gudžić se posebno zahvalio direktorki Dečijeg pozorišta iz Subotice Marti Aroksalaši i svima zaposlenima koji su se pokazali kao izuzetni domaćini mladoj glumačkoj ekipi iz Gračanice i potrudili se da im svaki dan proveden u njihvom gradu bude za pamćenje.

 

Ivan Miljković