Srpska koordinacija: Za zločine nad Srbima u „Medačkom džepu“ odgovarala samo jedna osoba

Devetog septembra se navršava  dvadesetpet godina od akcije hrvatske vojske, poznate pod nazivom „Medački džep” u kojoj je podmuklim napadom na zaštićenu zonu OUN, u selima Divoselo, Čitluk i Počitelj, godine 1993. ubijeno 36 srpskih civila, od kojih 17 žena i 52 srpska vojnika, uglavnom nakon zarobljavanja.       

„Porodice ubijenih u Medačkom džepu ogorčene su što ni nakon dvadeset pet godine za stravične  zločine u selima Divoselo, Čitluk i Počitelj, odgovaralo je samo jedno lice, koje je osuđeno na gotovo simboličnu zatvorsku kaznu“, naglašava se u saopštenju srpke koordinacije.

„Hrvatski sudovi, kojima je Haški sud velikodušno ustupio suđenje,  su utvrdili da su žrtve  žive zapaljene, klane, vešane i gađane noževima, vezane za automobile i vučene do smrti. U svom izveštaju komadant UNPROFORA, francuski general Žan Kot, je napisao: “Nisam našao znakove, ni ljudi, ni životinja, u nekoliko sela kojima smo danas prošli, razaranje je bilo sistematsko i namerno“. Hrvatska vojska je po završetku akcije predala srpskoj strani 52 tela.

Za navedene zločine prvooptuženi Rahima Ademi je oslobođen, a drugooptuženi Mirko Norac je osuđen na kaznu zatvora od 6 godina.

Srpska koordinacija, u ime porodica žrtava, ovim saopštenjem izražava  ogorčenje i pita: „ko je kriv za strvične zločine i zašto  zvanična Hrvatska ne procesuira za navedene zločine admirala Davora Domazeta Lošu, na koga je Sud ukazao kao glavnog osumnjičenog za počinjene zločine i onoga ko je imao stvarnu komandu nad zločinačkom akcijom u “Medačkom džepu”?

Bežanje Hrvatske od istine i slavljenje zločinaca kao heroja, nikome neće doneti dobro i ne vodi trajnom miru koji je svima neophodno potreban, a najviše porodicama žrtava.

Srpska koordinacija poziva vlasti u Srbiji i Hrvatskoj da pitanja procesuiranja počinioca ratnih zločina, pronalska nestalih lica, suočenja sa prošlošću i satisfakcije svim žrtvama – budu pitanja koja se hitno moraju staviti na dnevni red pregovora i prioritetno rešavati“.