Српска координација: За злочине над Србима у „Медачком џепу“ одговарала само једна особа

Деветог септембра се навршава  двадесетпет година од акције хрватске војске, познате под називом „Медачки џеп” у којој је подмуклим нападом на заштићену зону ОУН, у селима Дивосело, Читлук и Почитељ, године 1993. убијено 36 српских цивила, од којих 17 жена и 52 српска војника, углавном након заробљавања.       

„Породице убијених у Медачком џепу огорчене су што ни након двадесет пет године за стравичне  злочине у селима Дивосело, Читлук и Почитељ, одговарало је само једно лице, које је осуђено на готово симболичну затворску казну“, наглашава се у саопштењу српке координације.

„Хрватски судови, којима је Хашки суд великодушно уступио суђење,  су утврдили да су жртве  живе запаљене, клане, вешане и гађане ножевима, везане за аутомобиле и вучене до смрти. У свом извештају комадант УНПРОФОРА, француски генерал Жан Кот, је написао: “Нисам нашао знакове, ни људи, ни животиња, у неколико села којима смо данас прошли, разарање је било систематско и намерно“. Хрватска војска је по завршетку акције предала српској страни 52 тела.

За наведене злочине првооптужени Рахима Адеми је ослобођен, а другооптужени Мирко Норац је осуђен на казну затвора од 6 година.

Српска координација, у име породица жртава, овим саопштењем изражава  огорчење и пита: „ко је крив за стрвичне злочине и зашто  званична Хрватска не процесуира за наведене злочине адмирала Давора Домазета Лошу, на кога је Суд указао као главног осумњиченог за почињене злочине и онога ко је имао стварну команду над злочиначком акцијом у “Медачком џепу”?

Бежање Хрватске од истине и слављење злочинаца као хероја, никоме неће донети добро и не води трајном миру који је свима неопходно потребан, а највише породицама жртава.

Српска координација позива власти у Србији и Хрватској да питања процесуирања починиоца ратних злочина, проналска несталих лица, суочења са прошлошћу и сатисфакције свим жртвама – буду питања која се хитно морају ставити на дневни ред преговора и приоритетно решавати“.