Srpska koordinacija: Skanalozno veličanje Mirka Norca

Povodom skandaloznog veličanja pravosnažno osuđenog ratnog zločinca, Mirka Norca, na zvaničnom obeležavanju dvadesetpete godišnjice akcije hrvatske vojske, održanom u Gospiću, u kojoj je podmuklim napadom na zaštićenu zonu OUN, u selima Divoselo, Čitluk i Počitelj, 9. septembra 1993. godine, ubijeno 36 srpskih civila, od kojih 17 žena i 52 srpska vojnika, uglavnom nakon zarobljavanja – Koordinacija  srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih  lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija) izdaje:

SAOPŠTENJE  ZA JAVNOST

Skandalozno je, necivilizacijski  i duboko uvredljivo za  žrtve, veličati ratne zločince  gromoglasnim aplauzom uz reči ministra odbrane Hrvatske, Damira Krstičevića, “da je ponosan na tzv. akciju Medački džep i da mu je drago da je došao Mirko Norac“, i reči izaslanika predsednika Hrvatskog saobara, Maria Kustića, da je navedena akcija primer “kako treba učiti decu da vole domovinu“.

Iz presude Županijskog suda u Zagrebu od  2008. godine, poznato je  da je reč o jednoj od najmonstruoznijih akcija u proteklom, ratu u kojoj su srpske starice žive paljene u kući, klane u podrumima, ljudi vešani na drvo i gađani noževima…, da su zarobljeni vojnici  vezivani i vučeni za auta do smrti, da nije bilo zarobljenih vojnika jer su svi ubijeni i izmasakrirani.

Iz presude Okružnog suda u Rijeci od 2003. godine,  takođe je poznato da je, po naredbi Norca  preko pedeset  civila u Gospiću oktobra 1991. godine, izvedeno iz svojih kuća i ubijeno, a Norac je lično ubio jednu ženu hicem u potiljak.                  

Ukupno je za ove zločine Norac osuđen na 16 godina zatvora, a na suđenjima i do današnjeg dana nije rekao ni jednu reč kajanja i isprike

Ako je taj  i takav Norac počasni građanin u osam gradova u Hrvatskoj i od današnjeg vrha  službene  Hrvatske, protokolarno predstavljan sa ponosom, poštovanjem i uvažavanjem, onda je, kako kaže Krleža „ Na satu ljudske pameti otkucala ponoć i nema izgleda da svane“.

Izražavajući ogorčenje, Srpska koordinacija u ime porodica žrtava, pita zvaničnu Hrvatsku, da li je moguće da se zvanična državna politika Republike Hrvatske zasniva na veličanju ratnih zločinaca i ratnih zločina počinjenih nad Srbima u ratu od 1991. do 1995. godine, a ne na osudi i procesuiranju ratnih zločina, ma koje nacionalnosti zločinci bili? Kakva je budućnost društva koje se izgrađuje na sistematskoj mržnji i popularizaciji, a ne na osudi zločina nad Srbima?

Bežanje Hrvatske od istine i slavljenje zločinaca kao heroja, nikome neće doneti dobro, a naročito ne hrvatskom društvu i porodicama žrtava.

Srpska koordinacija poziva vlasti u Hrvatskoj da se distancira od politike veličanja zločina i slavljenja dokazanih ratnih zločinaca kao nacionalnih heroja. Jedino to bi bio uverljiv dokaz da su vlasti u Hrvatskoj privržene civilizacijskim i evropskim vrednostima, kakve su: vladavina prava,  suživot i poštovanje prava žrtava rata, privrženost trajnom miru u regionu. Istovremeno, Srpska koordinacija poziva Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da uloži zvaničan protest Hrvatskoj, povodom ove neprihvatljive prakse.