Буџет Општине Грачаница за 2019. годину само 7.439.178 евра

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Општина Грачаница

Планирани буџет Општине Грачаница за 2019. годину, обрачунат само за 10.675 становника, износи 7.439.178 евра. На јавној расправи у насељеном месту Грачаница присуствовало десетак грађана.

У односу на 2018., у наредној години, буџет Општине Грачаница биће смањен за 45.378 евра, рекао је директор општинске финансијске службе Славиша Ничић. Укупан износ буџета биће 7.439.178 евра, а обрачунат је само за 10.675 становника. Владини грантови износе 5.811.627 евра, док се остала средства сливају у буџет од сопствених прихода.

За капиталне инвестиције, за следећу годину су предвиђена средства у износу од 3.180.000 евра, док је за плате и дневнице, за 521 запосленог радника, планирано 2.882.484 евра. Остала средства ће бити утрошена за такозване оперативне трошкове, одакле ће се 180.000 евра издвојити за давање сунвенција.

По речима директора урбанизма, Дејана Јовановића, од капиталних инвестиција за следећу годину, предвиђено је: реконструкција основне школе “Краљ Милутин” у Грачаници, завршетак пута од Дома лултуре до ЕТЦ-а, изградња зграда за социјално становање у Грачаници и Гуштерици, као и изградња још неколико примарних саобраћајница. Што се обилазнице око Грачанице тиче, Јовановић каже да има тенденција да ће бити изграђна средствима надлежног министарства, па је Општина Грачаница расписала тендер за израду комплетног пројекта.

Одборница СО Грачаница, Снежана Јовановић, упозорила је да се мора водити рачуна о додели тендера, када су у питању несавесни извођачи радова и да за то заједничку одговорност сносе одборници и извршне локалне власти.

„Лоше руководство општине даје посао лошим извођачима радова које је централна власт у Приштини ставила на листу лоших. О томе се мора водити рачуна“, рекла је Јовановићева.

Присутни представници села Грачаница, Сушица и Бадовац, општински одборници и неколико грађана, изнели су предлоге за решавања конретних проблема, углавном инфраструктурних. На јавној дебати су изнети и проблеми слабо видљивих пешачких прелаза, паса луталица, недостатак зеленила, загађеност реке Грачанке, лоших путева до сеоских имања, мали број паркинг места и лош прилаз већ постојећем паркингу.

О буџету и планираним инвестицијама, говорили су: директор одељења за пољопривреду и шумарство, Драгиша Стојановић; директор јавних служби, Владица Трајковић; директор урбанизма, Дејан Јовановић; директор финансија, Славиша Ничић, а дебатом је председаво председник СО Грачаница, Љубиша Караџић.

Да ли због незаинтересованости или необавештености, јавној расправи о буџету, одржаној у Дому културе у Грачаници, присуствовао је веома мали број грађана.


Иако је јавна расправа била о буџету, ми смо истакли проблем отварања кафића и кафана са прегласном музиком у непосредној близини манастира Грачаница. Очекујемо да ће присутни представници законодавне и извршне локалне власти, заједно са инспекцијском службом која даје дозволе за отварање локала, наћи одговарајуће решење.


Анђелка Ћуп