Разграничење или… шта је решење?

“Дошло је време да се грађани севера Косова одлуче где ће да живе. Од тог тренутка се залажем за решење које би могло регулисати односе Срба и Албанаца на неки други начин. Зато подржавам решење да ове четири општине буду део Репубике Србије а да у замену за то Прешево и део Бујановца припадну Косову”, рекао је Марко Јакшић, правник из Северне Митровице у оквиру Митровачког друштвеног клуба.

Марко Јакшић

Он сматра да је тема разграничења дошла на дневни ред због промена у америчкој администрацији, а пре свега доласком Џона Болтона. По његовим речима, овакав сценарио није очекивао ни сам председник Србије Александар Вучић.

“Он је једини политичар  коме би Србија опростила чак и признање Косова. Уколико буде у прилици да уради разграничење, он ће бити апсолутни владар Србије”, сматра Јакшић.

Са друге стране политички аналитичар Љубомир Станојковић сматра да то није реално решење и да, уколико до неке врсте разграничења дође то неће подразумевати да цео север Косова припадне Србији.

“Мислим да се ради о једној малој површини које ће морати Косово да се одрекне а важно је за Србију. То је део Копаоника, нека села у Лепосавићу као и нека села код Прешева да се уступе Косову”, каже Станојковић.

Љубомир Станкојковић

Он додаје да су Трепча и Газиводе важни за Косово те да није реално очекивати да их се Приштина одрекне.“Ја сам присталица тога да се уопште не размишља о појму разграничења”, каже Станојковић.

Говорећи о посети председника Вучића Косову саговорници Митровачког друштвеног клуба сматрају да она није донела ништа ново иако је најављивана као историјска. Јакшић сматра да се овај скуп није могао упоредити са оним који је био 1989-те године на Газиместану, како су поједини најављивали.

“Милосевиц је имао миллион људи и они су тада имали неку наду. У Митровици људи нису били својом вољом”, сматра Јакшић.

Љубомир Станојковић се осврнуо и на отказивање рунде дијалога која је требало да буде одржана у Бриселу уочи Вучићевог доласка али је отказана.“Очигледно да нису много договорили, нешто што има одређену меру и цену”, каже Станојковић.

Говорећи о томе да у јавности постоји отпор према разграничењу као потенцијалном решењу у оквиру финалне фазе преговора Београда и Приштине Јакшић сматра да противници овог решења нису изашли ни са једним предлогом. Према његовом мишљењу је разграничење прихватљиво у контексту односа Београд-Приштина.

“Ако говоримо о положају Срба на Косову онда је ту и кантонизација, федерализација, Заједница српских општина са извршним и судским овлашћењима. Уколико неко жели, пет до дванаест је да изађе са алтернативама”, закључује Јакшић.

Дебата на којој су говорили Јакшић и Станојковић говорили је одржана у оквиру Митровица друштвеног клуба које су подржане од Косовске фондације за отворено друштво (КФОС).