Đurić: Uskoro zajednička sednica Vlade sa predstavncima kosovskih Srba o budućem investicionom planu za srpske sredine na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić održao je danas radni sastanak sa predstavnicima institucija Republike Srbije i lokalnih samouprava na Kosovu i Metohiji povodom realizacije planova iznetih tokom nedavne posete predsednika Srbije. Konstatovano je da je ta poseta označila pozitivnu prekretnicu i svima dala podsticaj za još snažniju borbu za bolji položaj srpskog naroda u pokrajini.

Na sasatanku, kojem su prisustvovali generalni sekretar i šef kabineta predsednika Srbije Nikola Selaković i Ivica Kojić, najavljena je skora zajednička sednica Vlade Srbije sa predstavnicima srpskog naroda sa Kosova i Metohije, na kojoj će biti predstavljen investicioni plan za opštine sa srpskom većinom i usaglašene mere podsticaja za investitore spremne za ulaganja u ta područja.

Sednica će, kako je precizirano biti održana za oko mesec dana, do kada bi trebalo da budu izvršene i revizije već izrađenih infrastrukturnih i privrednih projekata.

Direktor Đurić i saradnici predsednika Srbije zahvalili su učesnicima sastanka na saradnji u realizaciji nedavne posete predsednika Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji, istakavši da predstoji veliki talas ulaganja Republike Srbije u južnoj pokrajini, te da se, u tom smislu, očekuje efikasnost i proaktivnost svih srpskih institucija na terenu.

„Nedavna predsednikova poseta u ekonomskom pogledu predstavlja generacijsku šansu za naše građane na Kosovu i Metohiji i sve njihove političke predstavnike koji žele da učine nešto dobro i vredno“, rekao je Đurić, koji je prisutne upoznao sa listom planiranih projekata.

Selaković je u razgovoru poručio da je u pripremu i realizaciju projekata potrebno uključiti sve intelektualne i institucionalne kapacitete na terenu, posebno Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Neophodno je, kako je naglašeno, angažovati i sve lokalne kapacitete za pripremu tržišta za proizvode koji će proisteći iz predstojećeg investicionog ciklusa.

I predstavnici Srba sa Kosova i Metohije izneli su niz konkretnih predloga za poboljšanje privredne aktivnosti u opštinama sa srpskom većinom i obećali da će u predstojećem periodu realizacija investicija iz centralne Srbije biti apsolutni prioritet srpskih lokalnih samouprava i institucija u pokrajini.