Туристичка организација Грачаница угостила особе са телесним недостацима

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Туристичка организација Грачаница угостила особе са недостацима

У оквиру акције “Отворимо срца, будимо људи”, група штићеника Школе за децу и омладину из Грачанице, као и особа са телесним недостацима, учествовали су на Средњовековном каравану који је организовала Туристичка организација Грачаница.

Групи волентера која је иницирала акцију укључивања особа са телесним недостацима у друштвена дешавања, под називом “Отворимо срца, будимо људи”, придружила се и Туристичка организација Грачаница, која је синоћ у Лапљем Селу организовала Средњовековни караван.

“Ми смо увек спремни за овакве хумане акције и наши запослени ће се увек одазвати, како би олакшали живот особама са проблемима”, рекао је директор ТОГ- а, Бобан Петровић.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Туристичка организација Грачаница угостила особе са недостацима

У пратњи запослених и директорке Школе за децу и омладину, Слађане Стојановић, група штићеника ове установе, као и особе са недостацима, имали су прилику да се са осталим посетиоцима Средњовековног каравана, учи мачевању, стреличарству и да ужива у средњовековним одорама.

“Најлепше је што се дружимо са свима”, каже весела и радознала Санела, једна од штићеница Школе за децу и омладину.

Удружење особа са телесним недостацима  је такође организовало долазак својих чланова, а како су се осећали на манифестацији, кроз једно питање је описао Стефан, који има проблема са слухом.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Туристичка организација Грачаница угостила особе са недостацима

“Када ћемо опет негде да идемо?”

Иницијатор акције “Отворимо срца, будимо људи”, Оливер Вујовић, нада се да ће овакве акције да буду чешће и да ће се више људи укључити у њу, али и да ће сличне хумане активности спроводити и организације, и институције, али и појединци.

“Оваквим акцијама желимо да пробудимо људскост која је негде у нама заборављена, желимо да је пробудимо и вратимо. Код нас су особе са недостацима веома мало укључене у друштвени живот и дешавања, као и у политичке догађаје, а код људи који немају проблема те врсте постоје стереотипи. Ми желимо да особе са било којом врстом недостатака буду заједно са осталима, да се друже са њима, да их друштво прихвати онаквима какви јесу, да пробудимо хуманост и прихватање различитости”, рекао је Вујовић.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Оливер Вујовић

Туристичка организација Грачаница, у оквиру прославе Дана Општине Грачаница, пре Лаплег Села, организовала је Средњовековни караван у Сушици, а следе манифестације у Преоцу и Лепини.

Анђелка Ћуп