Срђан Поповић: Напорно ћемо радити како би мештани Општине грачаница живели боље

Фото А. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Свечана литургија, рођење Пресвете Богородице

Прослава Дана Општине Грачаница, Рођење Пресвете Богородице, започела је свечаном литургијом у цркви Успења Пресвете Богородице у манастиру Грачаница, коју је служио архимандрит Иларион уз саслужење свештенства и монаштва Епархије рашко-призренске. Градоначелник Грачанице Срђан Поповић обећао да ће он и запослени у овој локалној самоуправи напорно радити и учинити све како би мештани живели боље.

Више стотина мештана Грачанице, али и из осталих делова Косова и Метохије, окупило се јутрос у цркви манастира Грачаница, а касније прошетало у литији улицама свог места. Градоначелник Општине Грачаница Срђан Поповић, честитао је празник мештанима, пожелевши им срећу и здравље.

“До циљева се стиже напорним радом. Оно што ја могу да обећам, јесте да ћу наставити напорно да радим у интересу мештана у Општини Грачаница. Имамо доста планова за наредну годину. Ова година је била најтежа за општину, али мислимо да ћемо сваке наредне године имати све више и више резултата”, рекао је Поповић.

Дабижљевић Драгица из Дрсника код Клине каже да се осећа божанствено сваки пут када дође у манастир Грачанициу, задужбину Светог Краља Милутина и да је много не забрињавају неспоразуми који се у последње време чују између представника државе Србије и представника Цркве.

“Уздам се у Бога, јер сам овде рођена, овде живим са својом децом и својим пријатељима. Верујем у Бога и верујем у боље дане”, каже Драгица.

Фото А. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Свечана литургија, рођење Пресвете Богородице

Са њом се слаже и Слађана Митић из Липљана, која живи у Грачаници:

“Живим са децом на Косову и намеравам да останем овде. Ја верујем у Бога и надам се да ће да се сложе црква и држава и да ће да нађу најбоље решење за нас. Најважније је да останемо овде и да живимо нормално, као и да се врате људи који су отишли. Све најбоље желим свима, па и нама”, једноставна је порука Слађане Митић.

Рођена Призренка, сада мештанка Грачанице, са сузама у очима каже да никада не жели да напусти Коосво, а да јој је жеља да се Срби овако слободно окупљају и у светињама у Призрену.

Гости Општине Грачаница су дошли са свих страна Косова и Метохије, али и из централне Србије, Републике Српке и Црне Горе. Као и сваке године, ту су делегације Берана, Новог Сада и Суботице.

“Велика је част и задовољство бити на овом светом месту, бити на данашњој слави и на прослави Дана Општине Грачаница. Ја долазим из најсевернијег дела наше земље, ви сте на југу. Порука је да заједнички радимо и градимо нашу Србију, да у свим изазовима покажемо да смо првенствено људи и да се изборимо за оно за шта су се изборили наши преци, а то је да бранимо и волимо нашу отаџбину и да живимо заједно,да се уважавамо и да се не бринемо за будућност. Наша будућност је сигурна, Бог је са нама”, поручује Богдан Лабан, градоначелник Суботице.

Фото А. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Свечана литургија, рођење Пресвете Богородице

Милорад Арлов из Бања Луке је јубиларни стоти пут на Косову и Метохији.

“Велики празници и светковине су увек повод за окупљање српског народа. Изузетно ми је драго што има оволико верника, посебно што има деце, што нас све радује када дођемо на Косово и Метохију. Желимо да се српски народ увек окупља испред великих светиња, да их има што више и да нам чувају Косово и Метохију. Ми из Републике Српске и Одбора за помоћ Србима на КиМ, увек нађемо начина да дођемо да вас подржимо и вероватно ће тако и остати. Желим да Срби на Косову и Метохији буду јединствени, јер је то једина нада за опстанак и за спас нашег и вашег српског Косова и Метохије”, рекао је Арлов.

Прослава Дана Општине Грачаница, завршиће се Свечаном академијом.

Анђелка Ћуп