Свечана академија поводом Дана Општине Грачаница

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Свечана академија поводом Дана Општине Грачаница

Свечаном академијом у Дому културе, завршена је прослава Дана Општине Грачаница. Академији су, осим градоначелника и запослених у Општини Грачаница, присуствовали представници Епархије рашко-призренске, представници страних амбасада и мисија на Косову, чланови Српске листе, гости из Суботице, Новог Сада и Берана, директори јавних предузећа, јавни и културни радници.

Уз благослов Епископа рашко-призренског и косовско-метохијског Теодосија, присутне у Дому културе у Грачаници, поздравио је Архимандрит Иларион, позвавши на јединство, слогу и веру у Бога и Цркву.

“Сила Божја је велика, сила Божја је она која из смрти узводи у живот, сила Божја је она која од болести изводи у здравље, сила Божја је она која парадоксално чини оно што је немогуће. И зато, реалност царства небеског за које се определио цар Лазар, како је то забележио народни песник, почиње тамо где престаје свака врста калкулација, статистике, бројки, слова, анализа, дељења, сечења и сецкања. Заправо, прави живот Цркве почиње тамо где почива једно дубље искуство Цркве које обједињује“, рекао је Архимандрит Иларион, нагласивши да је истина искуство заједништва у слободи, у љубави, у поштовању других и у прихватању да носимо слабости једни других, свесни да нико није савршен.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Архимандрит Иларион

“Тешко је да ми можемо да опстанемо, посебно на овом месту, ако не осећамо јединство Цркве, ако не осећамо пулс Цркве, ако не слушамо глас Цркве. Глас Цркве није само глас једног или два човека, него се истина и мудрост Цркве јавља у Сабору светих, у Светом архијерејском сабору који води нашу помесну Цркву. Не постоји вођа него Сабор сабраних око Христа. Мудрост је у савету многих. Зато су још од древног Израиља чак и властодршци били пажљиви, макар се и не слагали у вези са тим, шта ће рећи неко ко служи Богу”, истакао је Отац Иларион, поручивши да данас треба једни друге да слушамо и да чујемо и подсетивши да се Света литургија подједнако служи, како у Београду, тако и у Грачаници, Призрену, Ђаковици, Гњилану, Урошевцу и да то чини да Косово и Метохија заиста јесу српски, што не значи да манастири и цркве не могу да служе и некоме другом, ко има различиту културу.

“Не треба да презиремо звона која звоне у Ђаковици, или у Призрену, или у Гњилану, већ треба да знамо да се од звука звона отварају небеса која нам дају утеху и дају вечни смисао нашем постојању и враћају нас вечној јеванђељској истини”, рекао је Отац Иларион и закључио да је народ опстао захваљујући цркви и да је,ма шта да се десило, увек уз Цркву и истину Божју.

Градоначелник Грачанице Срђан Поповић, поносан на оно што је учињено у кратком периоду од када је дошао на чело Општине, обећао је да ће и даље са својим тимом улагати максималне напоре како би сви мештани живели боље. Поповић се посебно захвалио на подршци Канцеларији за Косово и Метохију, Марку Ђурићу.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Срђан Поповић

“Значај данашњег дана који обележавамо као славу Грачанице и Дан општине, показује нам колико смо одрасли између две Мале Госпојине,колико смо остали блиски обичном човеку,колико смо успели да помогнемо угроженима и слабима, колико деце нам се родило и где видимо своју и њихову будућност. Све су ово питања пред којима стоји просечан човек на Косову и Метохији. Сваки отац, сваки домаћин, сваки одговоран човек мора да их решава, да планира и да брине шта ће се догодити сутра”, рекао је градоначелник Општине Грачаница, нагласивши да је најважнија изградња поверења, које је основа за одеђивање правца кретања живота свих мештана,али се на том поверењу и заснива изградња урбане средине.

Поповић је говорећи о плановима даљег развоја Грачанице, посебно нагласио подршку школама и постојећим здравственим установама, и најавио скору изградњу обилазнице и здравственог центра.

“Сасвим је извесно да ћемо захваљујући председнику Александру Вучићу и улагањима Владе Републике Србије, изградити здравствени центар и побољшати услове за наше лекаре, здравствено особље и на првом месту обезбедити квалитетан и сигуран систем здравствене заштите за наше грађане”, рекао је Срђан Поповић, још једном истакавши да су то предуслови нормалног живота, али и опстанка Срба на овим просторима.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Игор Симић

“Пуна сала показује да је Српска листа направила прави потез када је за наменила да Општину Грачаница води један од најбољих међу нама, а то је Срђан Поповић. Поздраве доносим из Лепосавића, Зубиног Потока, Звечана, Косовске Митровице, Штрпца, Партеша, Ранилуга, Клокота и Новог Брда, али и из Велике Хоче и Ораховца и из свих оних места где се заједнички боримо како бисмо унапредили живот нашег народа“, рекао је потпредседник Српске листе, Игор Симић, преневши поздраве свих чланова и председника Српске листе, Горана Ракића и нагласивши да је Грачаница од уточишта постала место наде и будућности, за понос свих својих грађана. Симић је посебно нагласио да је у протеклом периоду у Грачаници недостајало право вођство, што је исправљено доласком Поповића на чело Општине.

Градоначелнику и мештанима Грачанице, Дан општине је честитао и Марко Ђурић. У свом писму, Ђурић је истакао да је Грачаница данас урбано седиште, али и културни и привредни центар.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Арсеније Марковић

“Уважавајући темеље историје која је проткана и прегалаштвом житеља вашег краја, као и великим природним богатствима, Грачаница заслужује посебно место у свим развојним плановима Косова и Метохије кроз интензивну сарадњу локланих власти и Владе Републике Србије”, каже се између осталог у Ђурићевој честитики. Марко Ђурић је посебно истакао да је недавна посета Александра Вучића означила прекретницу и најавила, како каже, велики талас улагања и снажну борбу за бољи положај српског народа у покрајини.

Прославу Дана и славе Општине Грачаница, увеличали су Национални ансамбл “Венац”, хор Призренске Богословије, Тамара Томановић, глумица Народног позоришта из Приштине са привременим седиштем у Грачаници и млади гитариста Арсеније Марковић, а приказан је и филм о резултатима рада градоначелника Поповића и општинске администрације у протеклих годину дана.

Анђелка Ћуп