Svečana akademija povodom Dana Opštine Gračanica

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Svečana akademija povodom Dana Opštine Gračanica

Svečanom akademijom u Domu kulture, završena je proslava Dana Opštine Gračanica. Akademiji su, osim gradonačelnika i zaposlenih u Opštini Gračanica, prisustvovali predstavnici Eparhije raško-prizrenske, predstavnici stranih ambasada i misija na Kosovu, članovi Srpske liste, gosti iz Subotice, Novog Sada i Berana, direktori javnih preduzeća, javni i kulturni radnici.

Uz blagoslov Episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Teodosija, prisutne u Domu kulture u Gračanici, pozdravio je Arhimandrit Ilarion, pozvavši na jedinstvo, slogu i veru u Boga i Crkvu.

“Sila Božja je velika, sila Božja je ona koja iz smrti uzvodi u život, sila Božja je ona koja od bolesti izvodi u zdravlje, sila Božja je ona koja paradoksalno čini ono što je nemoguće. I zato, realnost carstva nebeskog za koje se opredelio car Lazar, kako je to zabeležio narodni pesnik, počinje tamo gde prestaje svaka vrsta kalkulacija, statistike, brojki, slova, analiza, deljenja, sečenja i seckanja. Zapravo, pravi život Crkve počinje tamo gde počiva jedno dublje iskustvo Crkve koje objedinjuje“, rekao je Arhimandrit Ilarion, naglasivši da je istina iskustvo zajedništva u slobodi, u ljubavi, u poštovanju drugih i u prihvatanju da nosimo slabosti jedni drugih, svesni da niko nije savršen.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Arhimandrit Ilarion

“Teško je da mi možemo da opstanemo, posebno na ovom mestu, ako ne osećamo jedinstvo Crkve, ako ne osećamo puls Crkve, ako ne slušamo glas Crkve. Glas Crkve nije samo glas jednog ili dva čoveka, nego se istina i mudrost Crkve javlja u Saboru svetih, u Svetom arhijerejskom saboru koji vodi našu pomesnu Crkvu. Ne postoji vođa nego Sabor sabranih oko Hrista. Mudrost je u savetu mnogih. Zato su još od drevnog Izrailja čak i vlastodršci bili pažljivi, makar se i ne slagali u vezi sa tim, šta će reći neko ko služi Bogu”, istakao je Otac Ilarion, poručivši da danas treba jedni druge da slušamo i da čujemo i podsetivši da se Sveta liturgija podjednako služi, kako u Beogradu, tako i u Gračanici, Prizrenu, Đakovici, Gnjilanu, Uroševcu i da to čini da Kosovo i Metohija zaista jesu srpski, što ne znači da manastiri i crkve ne mogu da služe i nekome drugom, ko ima različitu kulturu.

“Ne treba da preziremo zvona koja zvone u Đakovici, ili u Prizrenu, ili u Gnjilanu, već treba da znamo da se od zvuka zvona otvaraju nebesa koja nam daju utehu i daju večni smisao našem postojanju i vraćaju nas večnoj jevanđeljskoj istini”, rekao je Otac Ilarion i zaključio da je narod opstao zahvaljujući crkvi i da je,ma šta da se desilo, uvek uz Crkvu i istinu Božju.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, ponosan na ono što je učinjeno u kratkom periodu od kada je došao na čelo Opštine, obećao je da će i dalje sa svojim timom ulagati maksimalne napore kako bi svi meštani živeli bolje. Popović se posebno zahvalio na podršci Kancelariji za Kosovo i Metohiju, Marku Đuriću.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Srđan Popović

“Značaj današnjeg dana koji obeležavamo kao slavu Gračanice i Dan opštine, pokazuje nam koliko smo odrasli između dve Male Gospojine,koliko smo ostali bliski običnom čoveku,koliko smo uspeli da pomognemo ugroženima i slabima, koliko dece nam se rodilo i gde vidimo svoju i njihovu budućnost. Sve su ovo pitanja pred kojima stoji prosečan čovek na Kosovu i Metohiji. Svaki otac, svaki domaćin, svaki odgovoran čovek mora da ih rešava, da planira i da brine šta će se dogoditi sutra”, rekao je gradonačelnik Opštine Gračanica, naglasivši da je najvažnija izgradnja poverenja, koje je osnova za odeđivanje pravca kretanja života svih meštana,ali se na tom poverenju i zasniva izgradnja urbane sredine.

Popović je govoreći o planovima daljeg razvoja Gračanice, posebno naglasio podršku školama i postojećim zdravstvenim ustanovama, i najavio skoru izgradnju obilaznice i zdravstvenog centra.

“Sasvim je izvesno da ćemo zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i ulaganjima Vlade Republike Srbije, izgraditi zdravstveni centar i poboljšati uslove za naše lekare, zdravstveno osoblje i na prvom mestu obezbediti kvalitetan i siguran sistem zdravstvene zaštite za naše građane”, rekao je Srđan Popović, još jednom istakavši da su to preduslovi normalnog života, ali i opstanka Srba na ovim prostorima.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Igor Simić

“Puna sala pokazuje da je Srpska lista napravila pravi potez kada je za namenila da Opštinu Gračanica vodi jedan od najboljih među nama, a to je Srđan Popović. Pozdrave donosim iz Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana, Kosovske Mitrovice, Štrpca, Parteša, Raniluga, Klokota i Novog Brda, ali i iz Velike Hoče i Orahovca i iz svih onih mesta gde se zajednički borimo kako bismo unapredili život našeg naroda“, rekao je potpredsednik Srpske liste, Igor Simić, prenevši pozdrave svih članova i predsednika Srpske liste, Gorana Rakića i naglasivši da je Gračanica od utočišta postala mesto nade i budućnosti, za ponos svih svojih građana. Simić je posebno naglasio da je u proteklom periodu u Gračanici nedostajalo pravo vođstvo, što je ispravljeno dolaskom Popovića na čelo Opštine.

Gradonačelniku i meštanima Gračanice, Dan opštine je čestitao i Marko Đurić. U svom pismu, Đurić je istakao da je Gračanica danas urbano sedište, ali i kulturni i privredni centar.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Arsenije Marković

“Uvažavajući temelje istorije koja je protkana i pregalaštvom žitelja vašeg kraja, kao i velikim prirodnim bogatstvima, Gračanica zaslužuje posebno mesto u svim razvojnim planovima Kosova i Metohije kroz intenzivnu saradnju loklanih vlasti i Vlade Republike Srbije”, kaže se između ostalog u Đurićevoj čestitiki. Marko Đurić je posebno istakao da je nedavna poseta Aleksandra Vučića označila prekretnicu i najavila, kako kaže, veliki talas ulaganja i snažnu borbu za bolji položaj srpskog naroda u pokrajini.

Proslavu Dana i slave Opštine Gračanica, uveličali su Nacionalni ansambl “Venac”, hor Prizrenske Bogoslovije, Tamara Tomanović, glumica Narodnog pozorišta iz Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici i mladi gitarista Arsenije Marković, a prikazan je i film o rezultatima rada gradonačelnika Popovića i opštinske administracije u proteklih godinu dana.

Anđelka Ćup