Новинар Марјан Мелонаши – Сведочанство исписа злочина

Ко је био Марјан Мелонаши? Младић висок 179 центиметара, браон таласасте косе и зелених очију. Студент енглеског језика Универзитета у Приштини, сањар, заљубљени двадесетчетворогодишњак са плановима за женидбу. Новинар, репортер Радио Косова на српском језику.

Био је 9. септембар 2000. године. У 14 часова је завршио ауторску получасовну емисију, изашао из студија у центру града и затражио да га вози наранџасти такси паркиран преко пута зграде радија. То је последња вест о њему.

Ко је Марјан Мелонаши? Симбол. Последњих 18 година његова судбина је урлик о некажњивости злочина над новинарима, о страшној неправди делилаца правде, о суноврату међународне мисије владавине права. Испис злочина и огледало рада полиције УНМИК-а која истрагу отвара тек пет година након његовог нестанка. Страховит документ да не постоји ни један истражни спис који би указао да су полицијаци било кога испитали у вези са његовим нестанком. Нема Марјана. Нема испитаних, нема осумњичених, нема оптужених.

Понор бола у грудима мајке Цице Јанковић, сваким даном је све дубљи. Бескрајним минутима мучни слојеви очаја дахом излазе, пре речи: – Шта мајка о свом детету може да каже, осим да га воли?

Њено сведочење за Удружење новинара Србије још једном подсећа на безнађе трагања за истином о злочинима од којих сви окрећу главу и – мучнину.

– Знам да су Марјану претили због дружења са Србима. То ми је рекао, али можда је ту било и других ствари, сведочи за УНС-ов Досије, његова бивша колегеница из Медиа ацтион Интернатионал, Оливера Бернардони Стојановић.

– Дубоко сам уверен да је отет зато што је радио у српској редакцији, са Српкињом, на српском језику, био нормалан човек и трудио се да буде прави новинар, каже за УНС још један Мелонашијев пријатељ, 1999. запослен у прес служби УНМИК-а, а данас новинар Н1, Никола Радишић. За Досије 14, он говори и како се мађународна мисија односила према трагању за злочинцима и нападима које је доживео обављајући посао.

Све речи исписане у наредна три наставка новог УНС-овог серијала само још јаче подцртавају питање – ко је допустио да новинари буду двоструке жртве? И злочинаца и правосуђа.

Извор: УНС – Јелена Л. Петковић