За „Авенију“ специјална награда на „Фестивалу српске трпезе“

Удружење пословних жена Авенија’’ из Лапљег Села, освојило је Специјалну награду жирија за најбоље стругану косовску погачу, припремељено национално јело и најраскошније уређен штанд на „Фестивалу српске трепезе“, који је 22. септембра одржан на Калемегдану. Фестивал је организовало удружење „Чувари огњишта“  из Београда.

Женама из „Авеније“ обезбеђена је још једна дивна прилика да на најбољи начин испромовишу наше нематеријално културно богатство изложено на штанду у централном делу, на коме су чланице удружења изложиле богат избор производа.

Штанд „Авеније“, фото: приватна архива, ГрачанциаОналјн

„Имали смо могућност да посетиоцима представимо како је некад изгледала косовска соба. Посетиоци су могли да пробају наша национална јела која су као некада била постављена на софрама. Могли су да се упознају са техником ткања на разбоју, плетења, веза, хеклања и предења вуне”, каже председница удружења „Авенија“ Гордана Ђорић.

„Авенија“ дочарала изглед старе косовске собе и трпезе, фото: приватна архива, ГрачаницаОнлајн

Како Ђорићева наводи штанд „Авеније“ је био јако запажен на манифестацији „Чувари огњишта“ а њихову изложбу домаћих рукотворина и традиционалних јела са Косова и Метохије посетио је и градоначелник Београда др Зоран Радојичић.

У културно-забавном програму учествовале су младе, музичке наде, Емилија Ђокић из Лапљег Села и Миљана Славић из Лепине, које су својом интерпретацијом, на најбољи начин, представиле нашу  културну баштину.

Учешће на  фестивалу помогла је општина Грачаница.