Нова пијаца у Кметовцу

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Нова пијаца

У селу Кметовце, у Општини Гњилане, заједничким средствима Амбасаде Уједињеног Краљевства и Министарства за зајенице и повратак Владе Косова отворена је пијаца, а средствима Министарства за заједнице и повратак и Канцеларије Европске уније на Косову, опремљена је и Пољопривредна задруга.

Амбасадор Уједињеног Краљевства на Косову Рори О’Конел, министар за повратак и заједнице Владе Косова у оставци, Далибор Јевтић и градоначелник Гњилана Љутфи Хазири, посетили су село Кметовце. Они су отворили пијацу чија је изградња финансирана средствима МЗП-а и велике Британије.

За мештане Кметовца пласман пољопривредних производа је увек био проблем и зато истичу да ће им ова пијаца пуно значити.

Миодраг Ђорђевић, мештанин овог села каже да се у селу живи нормално, да су међуетнички односи добри, а да се од пољопривреде може живети.

„Ако не производиш, не можеш да зарадиш. Проблем је била продаја, али сада имамо пијацу и биће добро“, каже Ђорђевић.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Миодраг Ђорђевић, Кметовце

„Наше село је познато по повртарству, све производимо, али до сада нисмо имали тржиште. Ова пијаца ће да помогне“, слаже се са својим комшијом и Момир Јаћимовић, потврђујући да са комшијама Албанцима, Срби из Кметовца живе добро.

Амбасадор Велике Британије је истакао да је задовољан ако његова земља може да помогне да грађани Косова свих националности живе боље. Он се присутнима обратио на српском и албанском језику.

„Овај пројекат је за мене врло важан, зато што се односи на нормалан живот. Данас нећу говорити о политици и проблемима, већ само о нормлном животу. Ја знам да је живот људи тежак, јер сам рођен на селу и знам шта значи рад на селу. Драго ми је ако ми, као Британци на Косову, можемо да вам помогнемо да радите нешто реално“, истакао је Амбасадор О Конел, истакавши да је данашњи догађај доказ да Срби и Албанци могу да живе заједно и да заједно граде бољу будућност.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Министар Далибор јевтић, Амбасадор Рори О’Конел и градоначелник Љутфи Хазири

Министар за повратак и заједнице Владе Косова у оставци, Далибор јевтић, поновио је да је улагање у опстанак на Косову најважније, јер без опстанка нема ни повратка расељених.

„Ово је добар пример шта треба да буде наш посао и приоритет у нашем раду, а то је да радимо заједнички, удруженим снагама на креирању услова да наши грађани имају могућности да живе од свог рада. Ова задруга и пијаца које смо данас отворили, пројекат је који ће омогућити мештанима Кметовца да своје производе пласирају, мада знам да постоји још пуно проблема које морамо да решимо. Унапредићемо услове живота свуда где има могућности, радићемо на оваквим и сличним пројектима“, казао је Јевтић и додао:

„Кметовце је добар пример да Срби и Албанци могу заједно да раде и привређују и да од тога живе, а пре свега да живе у миру. Мир је наш приоритет и све оно што чинимо усмерено је управо ка томе, миру, просперитету, економском развоју и у начину да помогнемо нашим грађанима“.

И градоначелник Гњилана, Љутфи Хазири, присутнима се обратио на српском и албанском језику: „Хвала свима у Кметовцу што сте радили заједно, што сте после рата на Косову градили живот заједно. И ово је најбољи пример који ми можемо да пошељемо, не само људима на Косову, него и у региону, а то је да овде људи раде заједно на добробит своје породице, као и читаве Општине Гњилане. Ја радим на томе да људи у Кметовцу који преко дана раде тежак посао, на крају дана живе мирније, без проблема и без икаквих потешкоћа“, истакао је Хазири.

Пројекат опремања Задруге пољопривредним мшинама, спровела је Организација за миграције (ИОМ).

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Министар Далибор јевтић, Амбасадор Рори О’Конел и градоначелник Љутфи Хазири

На питање новинара шта мисли о најавама да ће Република Србија улагати у српске средине на Косову, градоначелник Гњилана је рекао да је улагање новца у заједницу, улагање у будућност.
„Ми смо, како рече заменик премијера, изгубили и време и новац погрешном политиком, а потребно је инвестирати у ове људе овде, а онда следи други корак, а то су повратници, Косовари који живе вани, који су због рата напустили Косово. Они треба да се врате на своју земљу. До тада наше владе треба да раде заједно, да реше политичка питања. Сада има проблема у нормализацији односа и застоја у преговорима између Београда и Србије, па ја верујем да ће инвестиције да вбуду после тога, а не пре неког решења“, истакао је Хазири и додао да је Општина Гњилане добила , како је рекао, малу петицију грађана Партеша и Коретишта, у којој траже да се врате у Општину Гњилане.
Министар Јевтић и Амбасадор О Конел нису желели да одговарају на политичка питања.

Анђелка Ћуп