Скупштина Косова: 120 посланика чине шести скупштински сазив

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Скупштина Косова

Власт по дефиницији, делимо на законодавну, извршну и судску. Законодавну власт чини скупштина или Парламент. Како би се изгласали закони, некада је потребна проста већина, а некада и двотрећинска већина мањиснких заједница.


Скупштина Косова има три главне функције: Заступање, доношњење закона и надзор рада Владе. На њеном челу је председник, следеће у организационом низу је Председништво, које доноси одлуку о заседањима Скупштине. У Председништву се припрема дневни ред за седницу парламента, али и привремени дневни ред. Председништво доноси одлуке консензусом. У случају да нема консенсуза, изузев у предвиђеним случајевима, Председништво одлучује већином гласова присутних чланова.

У шестом сазиву у скупштинским клупама седи укупно 120 посланика. Десет места у Парламетну Косова су загарантована за представнке српске, а десет за представнике других заједница: чесири места за ромску, египћанску и заједницу Ашкалија, три за босанску, два за турску и једно место за заједницу Горанаца.

Када 120 посланичких места претворимо у мандате то у овом скупштинском сазиву изгледа овако.

Највише, односно, 25 места припадајау Демократском савезу Косова, 22; Демократској партији Косова – Хашима Тачија, Покрету Самоопредељење припада 19 места, Алијанси за будућност Косова, актуелног премијера Рамуша Харадинаја, 12 места, а Социјалдемократска партија Косова има 12 посланика. Српска листа тренутно има девет посланика, Коалиција НИСМА 8, Странка 6 плус – петоро, док самосталних посланика има шесторо.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Скупштина Косова

Представници Српске листе, после хапшења Марка Ђурића, у марту 2018. године, још увек бојкотују рад Скупштине. Активни су само у раду појединих скупштинских одбора.

Како се у Палраменту доносе закони?

Право подношења предлога закона у Скупштини имају председник, Влада, посланици, паралментарне комисије као и група од најмање десет хиљада грађана. Предлог закона се представља парламенту, о њему расправљају параменарни одбори, затим следи прво разматрање у Скупштини које укључује усвајање предлога закона у начелу, друго заседање током којег Скупштина разматра поднете амандмане на предлог закона. Током трећег разматрања Скупштина може да одлучи да представи предлог закона који не успе да добије одговарајући број гласова на другом разматрању. Закони усвојени од стране скупштине потпсују се од стране Председника Скупштине у року од десет дана, од дана њиховог усвајања.

Скупштински одбори

Сталне скупштинске одборе чине Одбпр за буџет и финансије, Одбор за права и интересе заједница и повратак, као и Одбор за законодавство мандате и имунитете, пословник скупштине и надлгледање агенције против корупције као и Комисија за еврпопске интеграције. Поред сталних одбора постоји још десет фунционалних.