Држава не сме да игнорише аутизам

Удружење „Аутизам – право на живот“ упутило је данас пет отворених писама институцијама Србије и Граду Београду и тиме најавило почетак шестомесечне кампање са захтевима да се деци, младима и одраслим особама са аутизмом омогући адекватна медицинска, образовна и социјалну подршка. 

Поводом Европског дана особа са аутизмом, родитељи су позвали Министарство образовања и здравства, као и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Секретаријат за социјалну заштиту града Београда, да престану да игноришу постојање аутизма у Србији и да понуде конкретна програмска решења која ће олакшати свакодневни живот њиховој деци.

Они истичу да су прекршени сви претходно договорени рокови за реализацију захтева које су редовно упућивали, наводећи да су институције махом игнорисале њихове молбе и апеле. Родитељи, између осталог, траже и да: Град Београд и све веће локалне самоуправе ускладе прописе са републичким и почну да спроводе услуге социјалне заштите у целости применом мултидисциплинарног и мултисекторског приступа; да држава професионално и са највећом пажњом почне да планира буџет у складу са реалним потребама особа са аутизмом и њихових породица; да власт покаже политичку вољу за спровођење Закона републике Србије и усвојених Конвенција.

„Ми смо институцијама у Србији поставили конкретан рок од шест месеци, почевши од данас. О томе шта се у међувремену реализовало, говорићемо на ‘округлом столу’, заказаном за 02. април, кад је, уједно, и Светски дан особа са аутизмом. Тражимо од државе да на наше захтеве не шаље одговоре, већ да понуди конкретна решења и крене у реализацију“, казао је Дарио Роси, родитељ детета са аутизмом и потпредседник Удружења „Аутизам – право на живот“. Он је казао да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, урпкос обећањима, не спроводи стратегију унапређења положаја особа са инвалидитетом и да мере, које се тичу њих, одређује затворен круг људи, без консултација са породицама.

„Иако се наша држава декларативно залаже за деинституционализацију, резултати у том правцу уопште не постоје. Заробљени смо у вакууму, где људима са аутизмом није омогућено да остваре најосновнија права“, рекао је Роси, додајући да се због непостојања системске бриге о особама са аутизмом поставља питање да ли ће они моћи да живе достојанствено, након смрти својих родитеља.
Специјалиста дечије психијатрије, докторка Весна Миловановић, сматра да непостојање националног регистра за особе са аутизмом представља огроман системски проблем државе, која због тога није у могућности да на адекватан начин пружи подршку и помоћ.

„Због тога ми данас немамо тачан увид у број особа која имају дијагнозу аутизма. Ако постоји болест, онда је логично да постоји и национални регистар. Министар Златибор Лончар је обећао да ће то питање бити решено још крајем 2017. године. Ми смо, данас, у 2018. години, а питање националног регистра се није померило са мртве тачке“, казала је Миловановић, додајући да је у писмима упућеним Министарству здравља поставила питање непостојања референтне установе за особе са аутизмом и центра за аутизам.

„Министарство је дужно да нам одговори на питање: ‘Зашто нема едукованих стручњака у примарној заштити која би се бавила дијагностиком?’ Због тога, значајан број деце није дијаганостикован на време, иако је рана откривање аутизма кључно“, исткала је Миловановић.

Потписница писма упућеног Министарству просвете и образовања, Снежана Максимовић, рекла је да у школама преовладавају веома лоши услови за рад са децом са аутизмом и да се специјалне школе одвијају према редовним програмима наставе.
„Наставни кадар је више усмерен на административне процедуре, а не на саму наставу. За време распуста наша деца немају где да иду, док им је поновно укључивање у образовни процес веома стресно и напорно“, казала је Максимовићева, додајући да је седамдесет одсто деце са аутизмом ван образовања.

Родитељ детета са аутизмом, Милан Продановић, најавио је у наредном периоду интезивну кампању под називом „Аутизам, промена за 180“, како би подигао свест друштва и подстакао надлежне институције да се активније баве проблемима особа са аутизмом.
„Желимо да обрнемо ситуацију за 180 степени и да за 180 дана добијемо одговоре, датум и конкретну реализацију неких од наших захтева“, казао је Продановић, наглашавајући да је ово прва кампања посвећена аутизму икада организована у Србији.

Потписници захтева су, такође, писмо упутили и председнику Александру Вучићу, у којем га обавештавају о почетку иницијативе, позивајући га, уједно, да им пружи подршку.

Аутор: Војислав Милованчевић, Медија центар