Kancelarija za KiM: Obezbeđen ogrev za objekte SPC, zdravstvene i obrazovne ustanove na Kosovu i Metohiji

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je u proteklih nekoliko dana, kao i svake godine, realizovala više programa pomoći Eparhiji raško-prizrenskoj Srpske pravoslavne crkve, a reč je o pomoći u ogrevu, opremi i građevinskim radovima.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, za potrebe Bogoslovije i Eparhijskog doma i Saborne crkve u Prizrenu, manastira Pećka Patrijaršija, manastira Gorioč i manastira Uspenje presvete Bogorodice u Đakovici, obezbeđena je veća količina energenata i ogrevnog materijala.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je, u susret grejnoj sezoni, obezbedila 855 kubnih metra ogrevnog drveta, vrednosti 3.573.900 dinara, 10 tona uglja, vrednosti 88.500 dinara, 33.300 litara evrodizela, vrednosti 2.664.000 dinara i 78 tona peleta, vrednosti 2.012.400 dinara.

 

Obezbeđen ogrev i za obrazovne i zdravstvene ustanove

Grejna sezona će i ove godine početi na vreme i za sve druge korisnike ove vrste pomoći, među kojima su vrtići, škole i zdravstvene ustanove, saopšteno je iz Kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je, takođe, donela Odluku o odobravanju sredstava opštini Kosovska Mitrovica na ime izvođenja radova na izgradnji parkinga pored platoa hrama Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Vrednost projekta uređenja parkinga je 1.387.290,00  dinara.

Doneta je i Odluka o odobravanju sredstava opštini Kosovska Mitrovica na ime izvođenja nabavke destilerije sa pratećom opremom za potrebe Crkvene opštine kosovsko-mitrovačke pri hramu Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Ukupna sredstva izdvojena za ove namene iznose 2.670.000 dinara.

a manastir Banjska obezbeđen je agregat snage 150 KWA sa opremom za automatski rad smešten u zvučno izolovani kontejner sa dizel motorom, vrednosti 1.450.000 dinara.

Ovo su samo neka od izdvajanja koja je Vlada Srbije, posredstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ove godine obezbedila za Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu i Metohiji, saopštila je Kancelarija za KiM.