ETŠ „Mihajlo Pupin: 40 godina rada, jubilej koji obavezuje na kvalitet

Bivša „Miladin Popović“, sada Elektrotehnička škola, koja zasluženo nosi ime najvećeg srpskog naučnika iz oblasti fizike i elektrtehnike, Mihajla Pupina, danas je obeležila značajan jubilej, 40 godina postojanja i rada.

Ovo je prvi put, od kako je posle NATO bombardovanja izmeštena iz matične zgrade u Prištini, da ova srednja strukovna škola obeležava svoj dan. Formirana davne 1978. godine, škola je iz centra Prištine izmeštena u objekat koji se i dalje nalazi u najvećem prištinskom izletištu Grmija.

Od 1999. godine ETŠ „Mihajlo Pupin“ deli zgradu sa osnovnom školom „Sveti Sava“ u Sušici i Novom Badovcu. Zahvaljujući uspešnoj saradnji sa lokalnom samoupravom, od tada do danas je dograđen novi ankeks učionica i kabineta, tako da su za učenike i nastavnike obezbeđeni nasavremeniji uslovi za rad.

Milan Dimitrijević, direktor ETŠ „Mihajlo Pupin“, foto: V.Ćup, GračanicaOnlajn

„Posle onoga što smo imali u Prištini, sa sigurnošću možemo reći da smo nakon 19 godina od progonstva,  izgradili jednu vaspitno-obrazovnu ustanovu koja može da služi na ponos ovog dela Kosova i Metohije i svih nas“, naglasio je u prigodnom govoru, povodom jubileja, direktor Elektrotehničke škole, Milan Dimitrijević.

Foto: V. Ćup, GračanicaOnaljn

Tokom prigodnog programa koji su pripremili učenici dodeljene su i zahvalnice onima koji su pomagali rad škole, kao i zaslužnom nastavnom osoblju.

„Posle agresije NATO-a na našu zemlju, počeli smo ponovo da gradimo. Većina mojih kolega su bili pioniri u tom poduhvatu, počeli su od nule da bismo danas imali ovo što imamo. Od ovih profesora treba učiti, zahvaljujući njima mi danas na ovom mestu unapređivati znanje i veštine, dokazujući time da mi nismo samo statistički podatak i brojka, već realnost koja će trajati i ovde zauvek biti prisutna“, zaključio je na kraju svog obraćanja direktor Dimitrijević.

Učenici ETŠ „Mihajlo Pupin“ su jubilej obeležili prigodnim programom, foto: V.Ćup, GračanicaOnlajn

Elektrotehnička škola „Mihajlo Pupin“ nadomak Gračanice danas broji 134 đaka. Škola poseduje 12 kabineta, savremenu laboratoriju, radionice i računarsku centralu, a kako je naglašeno od prvog čoveka škole, u planu je izgradnja još tri kabineta, kako bi se još više poboljšao stručni rad i nastava sa učenicima.

U školi naglašavaju da ovde ne nameravaju da se zaustave, planiraju izgradnju učeničkog doma ali i vođenje novih stručnih smerova kako bi se privukao što veći broj đaka iz Sirinićke župe i Kosovskog Pomoravlja.

„Imamo situaciju da nam u potrazi za boljim uslovima za rad, boljim smerovima, deca oldaze sa Kosova i Metohije. Mi im te uslove stvaramo i naš cilj je da tu decu zadržimo ovde“, naglasio je direktor ETŠ,  Milan Dimitrijević.

Kao još jednu novinu za budući period, u školi najavljuju pokretanje prve školske radio stanice koja će emtovati program naučno obrazovnog karaktera, a u pripremi je i otvaranje malog TV studija.

I. Miljković