Михољдан у Метохији у Призрену и Великој Хочи

Културна Манифестација „Михољдан у Метохији“ биће одржана и ове године у Призрену и Великој Хочи, 11. и 12. октобра, уз богат културно уметнички програм, најављују организатори.

Косовскометохијски одбор Матице српске и Српска православна богословија „СВ. Кирило и Методије“ у Призрену, организјују представљање књиге академика Матије Бећковића, „Косово – најсупља српска реч“.

Поздравну реч ће тим поводом одржати Епископ Рашко – призренски Теодосије, док ће о књизи говорити професор доктор Јован Делић и професор доктор Александар Милановић. У наставку програма биће одржано и књижевно вече Матије Бећковића, док ће у уметничком делу наступати етно група „Божури царева града“ из Крушевца и ученици богословије „Св. Кирило и Методије“.  Програм у Призернској богословији се организује у оквиру манифестације „Михољдан у Метохији“ и почеће у четвртак, 11. октобра у 19 часова.

Фото ГрачаницаОнлајн: Велика Хоча

У оквиру обележавања Михољдана у Великој Хочи, најпре ће 12. октобра у 8 часова и 30 минута у параклису Светог Трифуна бити одржана Света Литургија, а потом ће у 11 часова и 30 минута отпочети култруно уметнички програм.

Поздравну реч, одржаће владика Рашко – призренски Теодосије, а беседиће и академик Матија Бећковић, као и песник са Косова и Метохије, Ратко Поповић.  У уметничком делу програма наступаће етно састави „Божури царева града“ из Крушевца, „Извор“ из Врања као и фруалши из овог града. Програм ће обогатити и наступи КУД „Копаоник“ из Лепосавића и Ансамбла „Венац“.

Представљање књиге „Антологија српске народне лирике Косова и Метохије“, Владимира Бована виће одржана у 14 часова у Господарској кући у Великој Хочи.

О књизи ће говорити проф. др Мирјана Закић, др Бранко Златковић, проф. др Валентина Питулић, редактор и уредниик Татјана Костић.

Организатори Михољдаснских свечаности су црквена општина Велика Хоча и Привремени орган општине Ораховац.

И.М.