Miholjdan u Metohiji u Prizrenu i Velikoj Hoči

Kulturna Manifestacija „Miholjdan u Metohiji“ biće održana i ove godine u Prizrenu i Velikoj Hoči, 11. i 12. oktobra, uz bogat kulturno umetnički program, najavljuju organizatori.

Kosovskometohijski odbor Matice srpske i Srpska pravoslavna bogoslovija „SV. Kirilo i Metodije“ u Prizrenu, organizjuju predstavljanje knjige akademika Matije Bećkovića, „Kosovo – najsuplja srpska reč“.

Pozdravnu reč će tim povodom održati Episkop Raško – prizrenski Teodosije, dok će o knjizi govoriti profesor doktor Jovan Delić i profesor doktor Aleksandar Milanović. U nastavku programa biće održano i književno veče Matije Bećkovića, dok će u umetničkom delu nastupati etno grupa „Božuri careva grada“ iz Kruševca i učenici bogoslovije „Sv. Kirilo i Metodije“.  Program u Prizernskoj bogosloviji se organizuje u okviru manifestacije „Miholjdan u Metohiji“ i počeće u četvrtak, 11. oktobra u 19 časova.

Foto GračanicaOnlajn: Velika Hoča

U okviru obeležavanja Miholjdana u Velikoj Hoči, najpre će 12. oktobra u 8 časova i 30 minuta u paraklisu Svetog Trifuna biti održana Sveta Liturgija, a potom će u 11 časova i 30 minuta otpočeti kultruno umetnički program.

Pozdravnu reč, održaće vladika Raško – prizrenski Teodosije, a besediće i akademik Matija Bećković, kao i pesnik sa Kosova i Metohije, Ratko Popović.  U umetničkom delu programa nastupaće etno sastavi „Božuri careva grada“ iz Kruševca, „Izvor“ iz Vranja kao i frualši iz ovog grada. Program će obogatiti i nastupi KUD „Kopaonik“ iz Leposavića i Ansambla „Venac“.

Predstavljanje knjige „Antologija srpske narodne lirike Kosova i Metohije“, Vladimira Bovana viće održana u 14 časova u Gospodarskoj kući u Velikoj Hoči.

O knjizi će govoriti prof. dr Mirjana Zakić, dr Branko Zlatković, prof. dr Valentina Pitulić, redaktor i uredniik Tatjana Kostić.

Organizatori Miholjdasnskih svečanosti su crkvena opština Velika Hoča i Privremeni organ opštine Orahovac.

I.M.