Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović i ministar Rikalo pošumljavali golet iznad Gračanice i razgovarali sa poljoprivrednicima

Ukupno 42.000 sadnica crnog i belog bora biće, u narednih mesec dana, zasađeno na 15 hektara površine na lokaciji iznad Gračanice i Novog Badovca. Prve sadnice ovog drveća posadili su predsednik opštine Gračanica Srđan Popović i ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Vlade Kosova Nenad Rikalo.

Četinara se sade u cilju povećanja pošumljenosti opštine Gračanica, ali i podizanja svesti građana o značaju šuma i o tome da svaki pojedinac treba da učestvuje u očuvanju životne sredine.

Prema rečima predsednika opštine Gračanica Srđana Popovića ovo nije jedina lokacija koja će biti pošumljena.

“Imamo još par lokacija u opštini Gračanica koje su bez drveća i kojima je preko potrebno pošumljavanje. U narednih mesec dana zasadićemo 42.000 sadnica bora na 15 hektara površine. Ovo je prva faza pošumljavanja i što je veoma važno ministarstvo poljoprivrede i šumarstva ima plan da se u narednom period nastavi sa ovakvim akcijama. Ovo je veoma važno za zaštitu životne sredine, a osim toga prostor će učiniti još lepšim”, kazao je Popović.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Nenad Rikalo ističe da je danas započeta akcija ulaganje za budućnost i zdravu životnu sredinu.

“Šumarstvo je nepravedno zapostavljeno i ovim postupkom to menjamo. U planu je da u 2019. godini u opštini Gračanica ovim sadnicama pošumimo još dosta hektara. Zato je jako bitno i da sve šume koje sada imamo sačuvamo, da podignemo procenat pod šumama, jer osim biološkog i životnog efekta imaju i ekonomski efekat. Goleti koje se na ovakvim lokacijama mogu videti nastale su jer je čovek uništio šumu, a za 15, 20 godina ovde ćemo imati vrlo lepu i gustu šumu koja će karakterisati ovu opštinu”, kazao je Rikalo.

Popović i Rikalo obišli domaćinstvo Bojana Jevtića u Dobrotinu

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović i ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Nenad Rikalo obišli su domaćinstvo Bojana Jevtića iz Dobrotina, kome je nedavno doniran plastenik.

Osim Jevtića plastenike su dobili još tri porodice iz opštine Gračanica u cilju razvoja i podsticaja razvoja poljoprivredne proizvodnje.

Sa istim ciljem i u okviru podrške poljoprivrednicima, predsednik Popović je pre par dana u u Zemljoradničkoj zadruzi u Donjoj Gušterici uručio 13 motokultivatora za isto toliko poljoprivrednika na teriotriji lokalne samouprave.

Veća ulaganja u poljoprivredu

Posle obilaska domaćinstva Jevtića u Dobrotinu, predsednik opštine Gračanica, Srđan Popović i ministar poljoprivrede, Nenad Rikalo održali su sastanak sa poljoprivrednicima sa teritorije opštine Gračanica. U Domu kulture u Donjoj Gušterici razgovrali o aktuelnim problemima sa kojima se poljoprivrednici suočavaju, kao i o mogućnostima rešavanja tih problema.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović najavio je veća ulaganja u poljoprivredu, istakavši da je prvi korak stavljanje u funkciju Zemljoradničke zadruge.

Ministar poljoprivrede Nenad Rikalo najavio je promenu oko isplata subvencija za poljoprivrednu proizvodnju.

„To znači da će se subvencije dodeljivati npr. po kilogramu isporučenog žita. Licencirana otkupna stanica izdavaće potvrdu o količini žita na osnovu koje će poljoprivrednik dobiti subvenciju. Oni koji dobro rade dobiće više, oni koji loše rade dobiće manje. Neki prosek je oko 3.500 kilograma po hektaru“, kazao je Rikalo.

Oko stotinak poljoprivrednika imalo je priliku da postavi pitanja i daju predloge u cilju razvoja poljoprivrede. Jedan od glavnih predloga bio je da se napravi laboratorija za ispitivanje zemljišta, kao i pojednostavljanje procedura za dobijanje poljoprivrednih grantova, dok su oni koji se bave pčelarstvom zatražili sadnju medonosnih biljaka.