Miholjsko leto do sredine novembra

Miholjsko lete ove godine, ide na ruku svima, naročito onima koji zbog udara na kućni budždet u septembru, nabavke đačkih knjiga i opereme, ali i pripreme zimnice, nisu uspeli da kupe ogrev za predstojeću grejnu sezonu.

Jesenja slika, ulica u Gračanici, foto: I.M, GtračanicaONlajn

Toplo vreme i bez padavina, koje će po najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZS) potrajati do kraja oktobra, omogućiće i onima koji do sada nisu nabavili ogreb to učine, a pogodovaće i poljoprivrednicima i voćarima da obave sve neophodne radove u polju i uvoćnjacima.

Ugalj iz Obilića po ceni od 40 evra po toni, foto: I.M. GračanicaOlajn

Cena uglja iz Obilića, koga nakupci u Gračanici prodaju za 40 evra po toni ili 120 po kamionu, i dalje je primamljiva za one sa plićim džepom, dok se cena ogrevnog drveta kreće od 35-40 evra po kubnom metru. Za veće količine uglja i drveta odlučiće se ona domaćinstva koja imaju centralni ili sistem grejanja na pelet.

Ako uzmemo u obzir da cena struje iznosi 0,67 evro centi po utrošenom kilovatu, onda je grejanje u kombinaciji uglja i drva za naša domaćinstva i dalje najisplatljivija varijanta.

Ogrevno drvo, foto: I.M. – GračanicaOnlajn

Prema prognozi RHMZ toplo vreme zadržaže se u najvećem delu zemlje sa temperaturama koje će se, u najtoplijem delu dana, kretetai od  21 – 25 stepeni. Jutarnje temperature od 5 – 13 stepeni Celzijusa dok su magle moguće jeidno u dolima i rečnim kotlinama.

Postepeni pad temperature, u jutarnjim časovima, očekuje nas u prvim danima novembra, dok će se dnevna temperatura varirati od 13.  do 20 podeoka Celzijusove skale.

Uživajmo u toploj jeseni i miholjskom letu.

I.M.