Šabac – Otkriven spomenik u znak sećanja na stradalu novinarsku ekipu RTS-a

RTS, printscreen
RTS, printscreen

Pre 27 godina, dok je izveštavala sa ratišta u Hrvatskoj, ubijena je četvoročlana ekipa šabačkog dopisništva RTS-a. Ispred zgrade iz koje su Zoran Amidžić, novinar i urednik, Bora Petrović, snimatelj, Dejan Milićević, asistent, i Sretan Ilić, urednik u Radio Šapcu, otišli na poslednji novinarski zadatak, na inicijativu zaposlenih u šabačkom dopisništvu, postavljen je i otkriven spomenik i položeni su venci.

Kao zalog profesiji i ljudskosti, spomenik su otkrili novinari svih šabačkih redakcija, sa željom da budućim generacijama ostane trajno obeležje.

Mi ne možemo vratiti vreme i događaje, ali možemo uticati da se kolege koje su ostavile trajni pečat u gradu nikada ne zaborave, poručeno je iz Medijskog kvarta sećanja.

„Potvrda samo da čitava ta priča nije zaboravljena i da oni sve ovo vreme žive i dalje među svim ljudima ovde i kolegama“, istakao je Ognjen Amidžić, sin Zorana Amadžića.

Spomenik je Šapcu poklonio investitor Pavlovića mosta, kao sećanje na ekipu koja je prva izveštavala o povezivanju Mačve i Semberije.

„Još sam mislio da nešto učinim za tog čoveka, jer on je bio prvi koji je rekao da hoće da gradi most preko Drine i to mi je ostalo u sećanju. Razmišljao sam šta da uradimo i na kraju smo doneli odluku da napravimo jednu bistu za njih četvoricu“, naveo je darodavac Slobodan Pavlović.

Detalj sa spomenika ubijenim novinarima, foto: RTS

Devetog oktobra 1991. godine plakao je ceo Šabac. Na putu između Petrinje i Gline na Baniji na službeni automobil u kojem se nalazila novinarska ekipa ispaljeno je više od 300 metaka.

„U današnje vreme kada jako malo njih govori o pravima novinara i uslovima u kojima oni rade, kao i okolnostima u kojima gube živote, mislim da je važno da ovde iz Šapca pošaljemo slobodarsku poruku koja se tiče ne samo svih novinara nego i važnosti funkcije koju oni obavljaju u društvu“, poručio je Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.

Ubijene kolege bile su i ostale uzor u profesiji.

„Za svaki dug kaže se da ima nekakvo ograničenje, a ovaj naš Amidži, Bori, Dejanu i Sretenu je nemerljiv. Stoga, ovo nije dug, ovo je želja svih nas novinara u šabačkim medijima da ostane trag na one koji su bili uzor profesije“, navodi Tanja Dimitrić Mijailović, urednica dopisništva RTS-a u Šapcu.

Ni posle 27 godina za zločin niko nije odgovarao. Porodice, kolege i prijatelji i dalje čekaju istinu i odgovore.

Izvor: RTS