„Od Metohije do vaskrsenja“, izložba fotografija Olivere Radić u Matici Srpskoj

Izložba fotografija: „Od Metohije do vaskrsenja“, Olivere Radić iz Orahovca, biće postavljena u foajeu Matice srpske, u Novom Sadu, od 22. do 27. oktobra. Ona je simbolička predstava stradanja i raspeća srpskog naroda u Metohiji pod jednim parčetom neba ali i jednog vremena. 

Autorka izložbe, profesorka Srske književnosti i jezika, dopisnik Jedinstva iz Orahovca, fotografijama hronološki prikazuje sjajno metohijsko jutro, komšijsku družbu, tradicionalnu radinost i pesmu, potom pomračenje radosti, spokoja i slobode, izazvano samo jednim trenutkom, jednim metkom i vojničkom čizmom tuđinca.

„Od tada u životu, kao što je na fotografijama i prikazano, za meštane metohijskog kraja, okno prozora, bodljikava žica i nepregledni nevidljivi rovovi postaju svakodnevnica i granica do koje smeju da kroče, do koje mogu da se nadaju, a van koje ne vide i ne znaju da li će im se svi oteti vratiti kući, u geto. Orahovac, Velika Hoča, Goraždevac, Prizren, Zočište najednom postaše jedna velika kuća na prodaju, ili bez krova, bez ukućana i grobova. Jedna fotografija – simbol množine i suštine metohijskog kraja“, kaže autorka izložbe koju će moći da pogleda publika u Novom Sadu.

Plakat za izložbu u Matici Srpskoj

Radićeva, osim fotoaparatom, maljivo za ruski portal „Pravoslavie.ru“ hronološki i perom svedoči o srpskim kulturnim i istorijskim spomenicima širom Kosova i Metohije.

„Fotografije zrače prkosom, tim najpoznatijim i omiljenim srpskim inatom: i kada nije imao gde – Srbin se vratio! Deca su svedoci! Upravo ona povlače crkvena zvona i javljaju da se Zočište mora ponovo graditi. Viju kolo oko večnih Svetih Arhangela, trče kroz vinograde i objavljuju Vaskrs! Život takav bi, a fotografije svedoče…“, naglašava Olivera Radić.

Olivera i njena porodica, svedoci i autori prikazanog sećanja, samo slede samovoljno nametnutu dužnost da istinu brane, da je govore i da je očiste. Kako sama autorka kaže: „Iz zenice mi nestaju ljudi koje sam poznavala, iz očiju mi nestaju kuće, bunari, ulice… A bilo je…Bilo je… I zato sam počela da lovim trenutke, da grabim i kradem detalje stvarnosti koja mi se odvija pred očima, možda samo jednom…“

I zato je sva njihova, odnosno naša nada u vaskrsenju. I zato, nikako slučajno, izložbu završava, pored okovanog krsta i goluba, osmeh mladosti i vaskršnje jaje – kao nada u obnovu nekadašnje srećne Metohije.

Izložbu fotografija Olivere Radić, organizju Fondacija Simonida u saradnji sa Odborom za Kosovo i Metohiju Matice Srpske.