Извештај са округлог стола у Лепосавићу

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Општина Лепосавић

Нова друштвена иницијатива (НСИ) и НВО Комуникација за развој друштва (ЦСД) у оквиру пројекта ,,Одговорно друштво – транспарентне општине“ организовали су округли сто у Лепосавићу о резултатима, недостацима и напретку рада локалних самоуправа и механизмима транспарентности и одговорности на локалном нивоу. Округли сто је одржан 03.јула 2018. године у ресторану Тиха ноћ у Лепосавићу.

Округлим столом је модерирао Марко Миленковић, програмски асистент Нове друштвене иницијативе који је истакао задовољство поводом одржавања округлог стола, а потом и значај одржавања овакве дебате у оквиру пројекта који има за циљ укључивање и повезивање грађана, организација цивилног друштва и медија са локалним самоуправама у десет општина са српском већином ради заступања и унапређења транспарентности и одговорности локалног нивоа власти.

На самом почетку учесницима се обратила извршна директорица Нове друштвене иницијативе Јована Радосављевић, која је у свом обраћању представила рад Нове друштвене иницијативе као и планове за будући период, поготову се осврнувши на рад по питању транспарентности општина и партиципације грађана. Такође, извршна директорица ове организације је напоменула да је потписан меморандум о сарадњи између Нове друштвене иницијативе и општине Лепосавић а што је корак ка креирању електронске платформе у циљу веће партиципације грађана као и веће транспарентности локалне самоуправе.

На питање модератора колико је општина Лепосавић заиста сервис грађана и на који начин остварују комуникацију са грађанима, председавајући СО Лепосавић, Никола Лазовић истакао је да се представници општине труде да буду отворени за грађане, транспарентни, што мисли да им успева више него раније. У плану су јавне расправе са грађанима, а женска одборничка група ради на терену по питању транспарентности. Такође, градоначелник је отворен за грађане, а користи се и огласна табла у општини на којој се редовно ажурирају информације.

На питање шта су највећи спеси а шта неуспеси у раду ове локалне самоуправе, одборници су се сложили да грађани немају довољно развијену свест, и да је потребно радити што више едукација са њима. Треба бити доста анкета за грађане са битним питањима, као што је животна средина. Директори који су постављени треба да подигну ступањ транспарентности на виши ниво за неки бољи рад.

Ненад Радосављевић, бивши градоначелник и одборник општине Лепосавић, као и власник РТВ Мир је у свом излагању истакао да општинска структура нема до дан данас никакав резултат, иако има доста средстава на располагању ништа се на терену не ради, а и када се нешто почне не заврши се. Потребно је уложити више борбе и жеље да би се нешто остварило.

Сања Соврлић, уредница wеб портала Црно бели свет као главни проблем истиче то што информације од јавног значаја нису доступне и да је често наилазила на проблеме приликом потраживања јавних информација од општине. Велики је проблем што грађани не знају своја права, јер не знају ни коме да се обрате, грађани нису довољно заинтересовани. Нису довољно слободни да изнесу своје мишљење, цивилно друштво треба да нам скрене пажњу кад се не ради нешто добро. Треба да се скрене пажња грађанима, поготово младима да буду активнији у друштвеном животу. Такође, сајтови општине треба да садрже информације од јавног значаја како би било што мање посла за службенике а грађанима би се олакшао приступ.

Присутни грађани и представници цивилног друштва су подсетили и на нека од истраживања везана за приступ јавним информацијама по којима грађани знају које су то информације од јавног значаја али да не знају у ком систему затражити неки документ и ко је задужен за то. Такође, неки од грађана су похвалили креирање електронске управе сматрајући да ће то у великој мери допринети транспарентности и одговорности локалне самоуправе. Закључци су и да је присутна велика пасивност младих и да је потребно наћи начин како би се они што више укључили у рад општине.