Patrijarh Antiohijski: Molim se Bogu za vas da nikada ne odete odavde

Patrijarh Jovan deseti, foto: I.M. GračanicaOnlajn

Uručivši prigodan poklon igumaniji manstira Gračanica, Stefanidi, Patrijarh Antiohijski i celog Istoka, Jovan X, rekao je da se moli Bogu da srpski narod zauvek ostane na Kosovu.

Gost manastira Gračanice, zajedno sa Patrijarhom srpskim Irinejom i srpskim vladikama, bio je danas i Patrijarh Antiohijski i celog Istoka, Jovan X, koji je rekao da je presrećan što je imao priliku da se na Kosovu i Metohiji sretne sa srpskim narodom i što je obišao srpske svetinje.

Patrijarh Jovan je dodao da je čitavo jedno poglavlje Kurana posvećeno Bogorodici i da u Siriji i Libanu sve manastire koji su posvećeni Majci Božjoj, posećuju i muslimani, moleći se i tražeći blagoslov.

„Ovaj manastir koji takođe nosi ime Bogorodice, ali i ostali koji nose imena drugih svetitelja, moraju biti poštovani od svih religija. Međusobno poštovanje ali i poštovanje svih religija mora da počne, jer naša vera to od nas traži. Mi smo danas sa vama u ovom svetom manastiru koji nosi ime Bogorodice i pozivamo narod u celom svetu da svi živimo zajedno i poštujemo jedni druge“, poručio je patrijarh Jovan X i naglasio da se moli za ovdašnji narod, dodavši:

„Mi sada prolazimo ono što ste vi prošli 99. godine, ali naš pravoslavni narod želi da ostane u svojoj zemlji. Zato danas koristim priliku da se molim Bogu za vas da ostanete, budete uvek ovde i da nikada ne odete odavde“, istakao je Patrijarh Antiohijski i celog Istoka.