Patrijarh Irinej u Gračanici: Dok smo ovde to je naše!

„Nikakve podele i granica na Kosovu i Metohiji neće biti. Crkva nikada nije menjala svoj stav, tu smo i tu ostajemo dokle postojimo“, rekao je Patrijarh Srpski Irinej, koji je danas u društvu visokog gosta iz Sirije, Patrijarha Antiohijskog Jovana Desetog, obišao manastir Gračanicu. „Nema nikakvih podela. Ja ne mogu da shvatim da Prizren, gde sam bio više od 15 godina, bude u nekoj drugoj državi, Pećka Patrijaršija, Dečani, Gračanica…To u moju glavu ne ulazi, a potogovu u srce“, ponovio je dobro poznati stav SPC, njen poglavar, Patrijarh srpski Irinej u Gračanici.

Patrijah Srpski gospodin Irinej u Gračanici, foto: I.M – GračanicaOnlajn

Posle obilaska Pećke Patrijaršije i metohijskih svetinja, patrijarh Srpski Irinej, u društvu visokog crkvenog velikodostojnika iz Sirije, patrijarha Antiohijskog i celog Istoka Jovana Desetog, posetio je manastir Gračanicu.

Monahinje su velikodostojnike dočekale pevanjem Bogorodičinog tropara, foto: I. M. – GračanicaOnlajn

Monaštvo i sveštenstvo, na čelu sa Episkopom Raško–prizrenskim Teodosijem i vernim narodom okupljenim u manastirskoj porti, dočekali su važne goste, dok su monahinje, predvođene igumanijom, mati Stefanidom, dočekale visoke crkvene dostojanstvenike pevajući Bogorodičin tropar.

„Da znate da smo sa svama vama i da pratimo sve ono što se dešava“, rekao je u obraćanju okupljeni vernicima i novinarima Srpski Patrijarh Irinej.

Dodajući da je položaj Srba na Kosovu i Metohiji težak, „možda teži nego ikada“, poglavar SPC je poručio „da se svi moramo boriti da se ovde održimo“.

„Dok smo ovde, to je naše. Kada budemo, ne daj Bože, napustili ove svete prostore, onda to više neće biti naše. Može biti i u srcu, ali ne i drugačije. Nadajmo se, jer biće svega uz pomoć Božju i svetitelja koji počivaju na Kosovu, u Pećkoj Patrijaršiji, u Dečanima“, poručio je gospodin Irinej.

Patrijarh Srpski gospodin Irinej u manastiru Gračanica, foto: I.M. – GračanicaOnlajn

Podsetivši da je sva „ova zemlja natopljena krvlju mučenika koji su branili svoju veru i otadžbinu“, Patrijarh je istakao da je  „bilo je mnogo teških vremena u prošlosti, ali da se nekako istrajavalo“.

„Moramo učiniti sve da i ovo prođe. Dolaze mnoga teška iskušnja i nevolje, ali i sve prođe. Možda je ovo svima nama samo jedna dobra opomena da se vratimo Bogu i sebi. Ovo je velikim delom učinjeno što smo mi udaljeni i od Boga i od sebe“ , napomenuo je gospodin Irinej.

Patrijarh Srpski Irinej je podsetio da SPC nikada nije menjala svoj zvaničan stav po pitanju Kosova i Metohije.

„Crkva nikada nije menjala svoj stav, tu smo i tu ostajemo, dokle postojimo. Neka okupiraju kao što je i okupirano, neka uzmu i neka osvoje, ali ne smemo da im to damo, to je osnovna stvar“, naglasio je poglavar Srpske pravoslavne crkve u Gračanici.

Foto: I.M. – GračanicaOnlajn

S obzirom na činjenicu da poseta Patrijarha Jovana Desetog dolazi u jeku „ukrajinskog pitanja“, koje preti da izazove duboki raskol u pravoslavnom svetu, jer je Vaseljenska patrijaršija priznala kanonski nepriznatu Urkajinsku pravoslavnu Crkvu, što je izazvalo oštar otpor Ruske pravoslavne crkve, portal Gračanica Onlajn je zanimalo kakav je zvaničan stav SPC po tom pitanju.

„To ćemo da vidimo, to je na pomolu, to je krupna stvar u crkvi i verovatno će progovoriti savest kod nekih“, rekao je odgovarajući na pitanje novinara.

Patrijarh Antiohijski i celog Istoka Jovan Deseti u pratnji Episkopa Raško – prizrenskog Teodosija, foto: I.M. – GračanicaOnlajn

Vladika Teodosije je Patrijaha Srspkog Irineja i gosta iz Sirije upoznao sa restauratorskim radovima u kompleksu manastirskog oltara, koji su toku, a tom prilikom su i razmenjeni pokloni.

Mati igumanija manastira Gračanica, Stefanida, foto: I.M. GračanicaOnlaj
Patrijarh Jovan Deseti, foto: I.M. GračanicaOnlajn

Ikonu Presvete Bogorodice, kao dar manastira Gračanica, Patrirhu Antiohijskom i celog Istoka gospodinu Jovanu, uručila je igumanija manastira Gračanica, mati Stefanida.

Osim oficira za vezu između Beograda i Prištine, Dejana Pavićevića, niko od srpskih političkih predstavnika nije došao da poželi dobrodošlicu Patrijahu Srpskom i visokom gostu iz Sirije, Patrijarhu Jovanu Desetom.

Dejan  Pavićević, foto: I.M. GračanicaOnlajn

U manastiru Gračanica nije bilo ni predstavnika Upravnog organa za grad Prištinu, niti gradonačelnika Gračanice, niti predstavnika Opštine Gračanica i Skupštine grada Priština.

Poseta visokih crkvenih velikodostojnika Srpske i Sirijske pravoslavne crkve, protekla je bez incidenata, uz povišene mere obezbeđenja kosovskih policijskih snaga.

Ivan Miljković