Poslanici Srpske liste napustili sednicu Skupštine Kosova uz psovke i uvrede albanskih kolega

Sednicu Skupštine Kosova, na kojoj se raspravlja o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova, napustili su poslanici Srpske liste. Prilikom njihovog izlaska iz sale, čule su se psovke i uvrede, upućene srpskim poslanicima, ali i srpskom narodu.

Tri zakona koja se odnose na transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova, koje su podržali predstavnici ostalih nevećinskih zajednica, danas su na dnevnom redu Skupštine Kosova. Sednici prisustvuju svi poslanici albanskih partija.

Pre napuštanja skupštinskog zasedanja, poslanicima se obratio poslanik Igor Simić, naglašavajući da ni Srbima, ni Albancima nije potrebna militarizacija, vojne formacije niti rat, već ekonimski napredak i mir.

„Pre svega, ovaj predlog zakona je protivan svim pravnim aktima, ne samo rezoluciji 1244 SB UN, već i samom Ustavu koji je na snazi, ali i protiv interesa svih građana, a posebno Srba. Najava ulaganja više do 150 miliona evra u nekakve vojne formacije nije u interesu ni Albanaca koji odavde ne odlaze jer do sada nije bilo takvih formacija, već zato što ne postoji pre svega ekonomska perspektiva. Umesto da se ovaj novac, koga i nema, investira u obrazovanje, zdravstvo i razvoj ekonomije, on će se potrošiti na simboliku koja neće građanima značiti bolji život. Neki eksperti kažu da je sa ovim novcem moguće otvoriti 5000-7000 radnih mesta, a umesto toga, on se troši na simboliku. Možda bi međunarodni predstavnici bolje čuli naš apel ako bi ovde koristili suzavac, ali mi to nećemo raditi iz poštovanja prema našim građanima koje predstavljamo“, rekao je Simić, posle čega su poslanici Srpske liste napustili zasedanje.

Dok su izlazili, albanske kolege su im uputili bujicu psovki i pogrdnih reči.

Inače, današnjoj sednici Skupštine Kosova nije prisustvovao ni Slobodan Petrović, predstavnik Samostalne liberale stranke.

Anđelka Ćup