Ђурић: Напад на ходочаснике упозорење каква судбина чека српске светиње на КиМ

„Албански екстремисти на Косову и Метохији су још једном показали колико им је страна верска толеранција и колико презиру и хришћанску прошлост наше јужне покрајине и споменике српске православне баштине“, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић поводом данашњег каменовања београских аутобуса у Истоку код Пећи.

Православни ходочасници који су обилазили српске манастире у Метохији поново су били жртве каменовања, а у нападу на два аутобуса код Истока само пуком срећом није било повређених.

„Данашњи напад је само још једно упозорење каква би судбина задесила све српске светиње на Косову и Метохији, уколико би остали без заштите, и зато апелујем на међународну заједницу да најозбиљније реагује, јер то није само напад на ходочаснике, већ и на симболе заједничке европске хришћанске традиције и европске вредности“, упозорио је Ђурић.

Шеф Канцелрарије за КиМ наглашава да Европа не сме остати нема и пасивна пред експанзијом екстремизма и верског радикализма на Косову и Метохији, јер, како је нагласио, „то је пошаст која не познаје границе и сутра би могла запретити и престоницама европских држава“.

„Ово је истовремено још један аргумент против милитаризације косовско-метохијских Албанаца, јер друштво у којем се стимулише или барем не санкционише верско насиље не сме имати војне снаге, пошто те снаге сасвим сигурно неће ставити у службу мира и безбедности грађана, без обзира на њихово верско и национално опредељење“, нагласио је шеф Канцеларије за КиМ.

„Косово и Метохија је постало лонац у којем се кувају сви облици мржње и екстремизма, и пред тиме се више не могу и не смеју затварати очи“, упозорио је на крају Марко Ђурић.