У Аустрији завршена четврта ОЕБС-ова Академија дијалога за младе жене

Четврта  ОЕБС-ова Академија дијалога за младе жене, која је окупила 24 учеснице из Београда и Приштине завршена је у Штатшлаинингу, у Аустрији. 

Током десет дана, учеснице су имале прилику да граде личне контакте, размене ставове о проблемима оснаживања жена у одлучивању, сазнају о изазовима са којима се чланови сваког друштва суочавају и дискутују о проблемима од заједничке забринутости.

Програм је садржао интензивне вежбе изградње тима, предавања са међународним стручњацима на тему „Дијалог, медијација и помирење“ и „Жене у политици“ и размену ставова о дијалогу са шест истакнутих жена из Београда и Приштине – чланицама Иницијативе „Следите нас“.

Да би се упознале са радом ОЕБС-а, учеснице су  имале прилике да чују амбасадорку Мелан Вервир, специјалну представницу председавајућег ОЕБС-у за родна питања и прву амбасадорку САД-а за глобалне проблеме жена која је поделила своје ставове и одговарала на њихова питања. Осим тога, учеснице су учествовале у сесији Сталног савета ОЕБС-а и сусреле су се са представницима италијанског председавања ОЕБС-у.

„ОЕБС-ова Академија дијалога за младе жене нам је потврдила да политика служи женама само онда када су жене укључене у њу“, рекла је Калтрина Ахмети, учесница из Приштине.

Исидора Шмигић из Београда каже да је  „ОЕБС-ова Академија дијалога научила све учеснице да жене морају бити једна уз другу и уједине се у борби за своја права, прелазећи преко етничких, верских  и политичких подела.

„То је једини начин на који можемо да постигнемо промену у нашим друштвима. „, рекла је Шмигићева. Као наредну активност, учеснице четврте Академије дијалога имаће прилику да се у новембру сусретну у Београду на размени.

Тамо ће имати прилику да даље развијају своје пројектне идеје за 2019. које су осмишљене да увећају њихову сарадњу и промовишу културну размену.

Академија се организује сваке године  под окриљем Иницијативе „ Следите нас“  уз подршку Мисије ОЕБС-а на Косову и Мисије ОЕБС-а у Србији у оквиру њиховог рада на унапређењу учешћа жена у дијалогу и процесима решавања конфликта и одлучивања. Иницијатива која окупља истакнуте жене из Београда и Приштине је покренута 2012. године  уз подршку Мисије ОЕБС-а на Косову и Мисије ОЕБС-а у Србији.