Jasne poruke Nemačke o Kosovu u Prištini i Beogradu

Pred nastavak dijaloga u Briselu, kako se najavljuje tokom novembra meseca, najviši kosovski zvaničnici juče su u Prištini razgovarali sa Metjuom Palmerom, zamenikom američkog pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, ministrom odbrane Crne Gore Predragom Boškovićem i Peterom Bajerom, poslanikom nemačkog Bundestaga vladajuće CDU Angele Merkel.

Trojica inostranih diplomata obećali su podršku Kosovu u evropskim integracijama i nastavku dijaloga sa zvaničnim Beogradom, u cilju postizanja konačnog rešenja, ali su kosovski mediji najviše prostora dali nemačkom diplomati Peteru Bajeru, koji je još jednom otvoreno izneo zvaničan stav Nemačke, da je bilo kakvo prekrajanje granica na Balkanu neprihvatljivo i da je to ideja visokog rizika.

Peter Bajer je na konferenciji za štampu “otkrio” novinarima i odgovor predsednika Hašima Tačija kada mu je preneo stav da su bilo kakve korekcije ili razgraničenja neprihvatljiva za zvanični Berlin.

“Ja sam predsednik ove zemlje, ja odlučujem”, preneo je Bajer novinarima u Prištini Tačijev stav i pored ostalog rekao da je skupština ta koja predstavlja volju građana.

Upravo je ovaj stav kosovskog predsednika izazvao i reagovanja.

Poslanik iz redova Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku je izjavio da se nemačka Vlada više bori i brani teritoriju Kosova od predsednika Tačija.

“Naravno, dobra je vest da zapadne sile predsednika ne vide kao političkog predstavnika kosovskog glasa. Parlament je za njih, kao i za svakog korektnog čitaoca našeg ustavnog reda, jedina adresa predstavljanja. Ovo je nova pozicija, svakako očekivana i važna za našu zemlju”, rekao je Abdidžiku.

Poslanik Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova Muharem Nitaj takođe je izneo stav da skupština Kosova “odlučuje o dijalogu” i da je njegova uloga deo i kosovskog Ustava.

“(Skupština) odlučuje o sadržaju, odlučuje o platformi, o pregovaračkom timu i na kraju o bilo kakvom sporazumu sa Srbijom”, izjavio je Nitaj.

Kosovski analitičar Ramuš Tahiri, komentarišući međusobno upućene poruke između Tačija i Bajera, smatra da ne treba da “pažljivost u takvim situacijama preraste u servilizam”.

“Kada je u interesu nacionalni i državni interes, pažljivost ne treba da preraste u servizam. Kosovo ima odnose sa SAD i tu se koordinira oko mnogih pitanja”, izjavio je Tahiri.

Inače, Bajer je na pitanje novinara rekao da nije na njemu da daje ideje kako da se postigne konačni sporazum sa Srbijom, ali i dodao da “model dve Nemačke ne treba ignorisati”.

U intervjuu za TV Klan Kosova, Bajer je istakao da konačni dogovor između Prištine i Beograda treba da za epilog ima priznanje Kosova kao suverenu i nezavisnu državu, kako bi ono postalo članica OUN.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je u emisiji Rubikon na KTV je komentarišući Tačijevo insistiranje za korigovanje granica sa Srbijom istakao da je to “umrla opcija” i da niko nije spreman da ulazi u takve eksperimente. Haradinaj je na izjavu Tačija da je spreman da povuče ideju o korigovanju granica ukoliko postoji alternativa, izjavio da ona postoji – a to je da u miru žive oba naroda “iako možda to neće zadovoljiti apetite zvaničnog Beograda”.

“Treba stati negde, mislim da je alternativa poštovanje ovih granica i ove teritorije i priznanje”, kazao je pored ostalog premijer Kosova.

I pored snažnog protivljenja kosovske opozicije i civilnog društva, Tači ne samo što ne odustaje od ideje korigovanja granica, već je najavio da će je otvoreno izneti na narednoj rundi pregovora u Briselu.

Nemački parlamentarac Bajer koji je boravio u Beogradu, u razgovoru sa ministarkom za evrointegracije, Jadrankom Joksimović je istakao da se upoznao sa stavovima i očekivanjima koje Priština i Beograd imaju od dijaloga, i da “moraju da povrate kredibilitet tako što će obe strane ispuniti svoje obaveze”. Ministarka Joksimović je kazala da je Srbija opredeljena za pronalaženje i uspostavljanje održivog rešenja i da bi bilo dobro da države EU podrže svako rešenje postignuto kroz dijalog.

Kako prenose srpski mediji, Bajer je tokom posete zvaničnom Beogradu izjavio da je došao sa porukom da Srbija treba “de jure” da prizna suverenu državu Republiku Kosovo ukoliko želi da uđe u EU.

„Važno je da svako razume da je od samog početka procesa dijaloga bilo jasno da neće doći do normalizacije odnosa, ili dijaloga uopšte, bez de fakto priznanja teritorijalnog integriteta Kosova. To treba da bude jasno“, izjavio je Bajer.


“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“

Violeta Oroši Berišaj
KosovaLive