Ђурић: Косово лутајући провизоријум

„Председник владе Привремених институција самоуправе у Приштини Рамуш Харадинај нема храбрости да каже својим сународницима и бирачима да самопроглашено Косово није независно и да је сваким даном све удаљеније од самосталности“, тврди директор за Косово и Метохију Марко Ђурић.  

„Самопроглашено Косово, ни десет година након што су политички предводници албанског сецесионистичког покрета, без референдума, противзаконито прогласили отцепљење од Србије, није ни корак ближе чланству у Уједињеним нацијама и осталим релевантним међународним организацијама.  Самопроглашено Косово ће и Харадинај то веома добро зна, уколико не буде трајног решења, остати лутајући провизоријум чији ће се политички представници узалудно шуњати по ходницима међународних организација, гребати по вратима и обијати прагове молећи за признање, али од тога неће бити ништа“, оцењује Ђурић.

Ђурић наглашава да „Харадинај зна да од Србије и те како много тога зависи на Косову и Метохији, и да је процес признавања једнострано проглашене независности реверзибилан, јер многе се државе данас кају због тога што су лакомислено или под притиском дале подршку легализацији насиља и покушају разбијања једне суверене државе“.

„Зна Харадинај да време не ради ни за њега ни за његове снове о независном Косову, али истрајава у самобмани и лажи, јер осећа да идеја за коју је, како каже, био спреман да да живот, трпи поразе.

Српски народ жели пријатељске односе са албанским народом, а Србија не жели да њени албански грађани буду таоци једне пропале идеје и банкротиране политике, оличене у Харадинају, Тачију, Весељију и Куртију, и зато пружа руку помирења и компромиса.

Сви они су заробљеници прошлости, за разлику од Александра Вучића који је политичар будућности, и човек који политику гради, не на мржњи, већ на визији једног богатијег и стабилнијег региона у којем ће сви грађани и народи имати једнаке шансе за напредак и просперитет“, закључује на крају директрок Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић.