Девет Југовића: Обијена црква Вазнесења Господњег

Црква Вазнесења Господњег у селу Девет Југовића, северно од Приштине, обијена је, а из ње је однето 25 килограма воштаних свећа, потврдио је за портал Грачаница онлајн парох Александар Нашпалић из Бабиног Моста, чијој парохији припада обијена црква.

„Ја сам се пре десетак минута вратио из Девет Југовића, обишао сам цркву и разговарао са преосталим мештанима“,  каже отац Александар.

Он тврди да мештани који, због безбедности слабо излазе из својих кућа, не могу са сигурношћу да тврде када је црква обијена, већ да је случај обијања први приметио Драган Вукадиновић из села.

„Сваке недеље неко од Срба из Девет Југовића оде и обиђе цркву, случај је хтео да данас, на Свету Петку, Драган Вукадиновић оде до цркве и примети да је обијена, одмах ме је обавестио, обавестио је косовску полицију и сада можемо да чекамо исход“, рекао је отац Александар Нашпалић.

Занимљиво је, како је потврдио отац Нашпалић, да су укарадене само свеће, а да новац који верници остављају није нестао.

„Новац је био ту поред, нису га дирали, само свеће. Мало је то чудно, али шта је то у питању оставићемо полицији да разреши“, рекао је отац Нашпалић.

У селу Девет Југовића данас живе свега две српске породице, односно девет српских душа, а пре ратних сукоба у селу које је бројало више од 700 кућа, српских је било више од 150.

И. Миљковић